17 плажа по българското Черноморие отварят с безплатни чадъри и

...
17 плажа по българското Черноморие отварят с безплатни чадъри и
Коментари Харесай

17 плажа с безплатни чадъри и шезлонги, на останалите - от 1 до 5 лева

17 плажа по българското Черноморие отварят с безвъзмездни чадъри и шезлонги за туристите. Това разгласи в Слънчев бряг министърът на туризма Николина Ангелкова, представена от Монитор.
" По закон чадърите и шезлонгите би трябвало да бъдат понижени с най-малко 50%. Срокът изтича до края на днешния ден, само че имаме съвсем цялостна информация във връзка с цените. От 132 плажа общо, от които 57 са на концесия и 75 чартърен – 17 плажа ще са с нулеви цени. Повечето от тях са на юг. За останалите цените варират от левче до 5 лв. ", заяви министър Ангелкова. „ Сред линиите, които са избрали нулеви цени са Каваци - Юг, Каваци - Север, Елените, ММЦ - Приморско, Царево - Централен, Ахелой, Обзор - Юг ", сподели още тя.
Плаж " Златни пясъци " пуска всяка от двете екстри за по 2 лева, а линиите в Слънчев Бряг по 4 лева На плажа в Албена за чадър и шезлонг ще плащаме по 1 лев, в Равда по 2 лева, в Балчик по 1,5 лева, а в Созопол линиите ще работят на цени от 3,50 до 4 лева
Всички концесионери и наематели ще бъдат обезщетени реципрочно, в сходство с това с какъв брой са понижили цените. " До 30 май ще изпратим уведомления за реципрочното понижение на концесионните хонорари, на база на специфична методика, одобрена от Министерски съвет. Съгласно тази формула, стопаните на безплатните плажове ще бъдат освободени напълно от дължимите концесионни и наемни такси ", сподели министър Ангелкова.
Концесионерите и наемателите нямат право да оферират други цени от авансово декларираните. В противоположен случай ги чакат солени наказания. За първо нарушаване санкцията е 50 000 лв., а при наново нарушаване – 100 000 лв., което съгласно Ангелкова е задоволително съществено съображение за съблюдаване на закона. Тя добави, че концесионерите които са платили напълно в задатък таксите за този сезон, ще бъдат обезщетени през идната година. „ Сезонът тази година ще бъде извънредно сложен “. Ние сме в една извънредно тежка обстановка за бранша и никой по никакъв метод не е възнамерявал, че това лято ще протече по този метод. През януари месец калкулирахме растежи от 10%, а няколко месеца по-късно се опитваме да минимизираме разноските, тъй като това е крайната ни цел. За нас е доста значимо да притеглим колкото се може повече туристи, както от вътрешния пазар, по този начин и от прилежащите страни. Друга значима мярка, която държавното управление одобри е субсидирането на чартърните полети, което се надявам да докара до растеж на туристите. Сезонът ще бъде доста сложен за всички, нужна е готовност ", съобщи министър Ангелкова.
Тя добави, че всички претенции на туристическия отрасъл се разискват с премиера. " Това е един от най-тежко засегнатите браншове и за мен всяка мярка която може да вземем е значима. Много е значимо да се направи нужната преценка и нужния баланс в бюджета. Водим всевъзможни диалози в разнообразни направления. Информирани сме за настояванията на сектора, свързани с автобусните транспорти. Заедно с министерството на превоза се създават детайлни правила за работа. Знаете и на равнище Европейска комисия имаше инструкции за работата на авиопревозвачите, това касае и работата на автобусните транспорти. Всеки един който работи в бранша е извънредно значим, с цел да може ние да имаме изцяло предложение на туристическата дестинация ", добави Ангелкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР