17 пациенти са в листата на чакащите за трансплантации. Договорът

...
17 пациенти са в листата на чакащите за трансплантации. Договорът
Коментари Харесай

17 чакат за бял дроб

17 пациенти са в листата на чакащите за трансплантации. Договорът с "Евротрансплант " е в развой на сключване. Това съобщи пред Нова телевизия проф. Генчо Начев от УМБАЛ "Св. Анна ".

Първите двама пациенти към този момент са във Виена в очакване да влязат в листата на чакащите. Две години непознати клиники отказваха да одобряват българи, които се нуждаят от трансплантация на бял дроб. За страдание, някои от тях починаха в очакване на лекуване, изясни проф. Начев.

Според Тодор Мангъров, ръководител на Асоциация "Пулмонална хипертония " броят на чакащите трансплантация пациенти не е дребен.

"Безспорно след 2 години очакване, самият факт, че двама души са отпътували за болничното заведение във Виена, където ще им бъдат направени прегледи и е допустимо да им бъдат направени трансплантации, е неоспорим триумф. Необходимо е обаче да уточним, че към момента има пациенти, които чакат и които не са по никакъв начин дребен брой. Тези пациенти също би трябвало да идат на оценка на вероятността да бъдат превозени. Което е належащо, с цел да бъдат включени в европейската листа на чакащите ", разяснява Тодор Мангъров.

Той добави, трансплантациите могат да бъдат осъществени, откакто се направи оценката. А договорът с "Евротрансплант " към момента не бил интензивно настоящ.

"Договорът с болничното заведение и Медицинския университет във Виена е реалност. В развой на сключване е. Ние отговорихме на последните въпроси, които "Евротрансплант " изпрати и се надявам да се възвърне този контракт, който българското държавно управление имаше с "Евротрансплант ", изясни проф. Генчо Начев от УМБАЛ "Св. Анна ".

Проф. Начев изясни, че се работи за решение на казуса, поради който договорът с организацията е пресечен - а точно неналичието на човешки органи, които страната ни да дава за трансплантации.

"Създаде се стратегия за донори, за намиране, определяне и кондициониране на донори. Създадоха се структури към регионалните лечебни заведения с координатори по донорство ", сподели проф. Начев.

В развой на създаване е разпоредба, която освен дефинира отговорностите на тези координатори и задачите екипи, само че и прецизира финансовите взаимоотношения като метод на финансиране и т.н ", изясни той.

Според проф. Начев тази активност се заплаща от Министерството на здравеопазването. От 3 до 5 хиляди лв. се дават за кондициониране на пациенти, въпросът е по какъв начин се разпределят тези пари. Според проф. Начев от огромно значение е човешкия фактор. Има и екипи, които са генерирали по 7-8 донори. А въпросът бил и учредителен. Не ставало дума единствено за липса на донори, счита проф. Генчо Начев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР