„17 нови тунела са в различен етап на подготовка. Някои

...
„17 нови тунела са в различен етап на подготовка. Някои
Коментари Харесай

Нанков: 17 нови тунела са в процес на изграждане в страната

„ 17 нови тунела са в друг стадий на подготовка. Някои се строят, други се проектират, за трети има предпроектни проучвания”. Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков.

Само на автомагистрала „ Струма” ще има осем тунела, а на автомагистралата Русе-Велико Търново – шест.

По думите на министъра до 2023 година тунелите ще бъдат подготвени. „ 34 са съществуващите тунели в страната, те се ремонтират поетапно”, разяснява Николай Нанков пред Нова телевизия.

Що се отнася до строителството на автомагистрала до Калотина, Нанков разяснява, че сега тече процедура по желание на реализатор.

„ До месец ще завършваме тръжните процедури. Ако няма тъжби, още през 2018 година стартираме с осъществяването и в границите на 2 години ще сме готови”, съобщи Нанков.

Освен това, той разяснява, че доникъде на годината ще стартира публичната поръчка и за скоростен път от Видин до Ружинци.

„ Забързахме се още веднъж и с един месец по-рано ще стартираме публичната поръчка за най-тежкия сектор – сред Ботевград и Мездра”, съобщи Нанков. Той посочи обаче, че въпреки всичко има риск от обжалване на публичните поръчки.

Освен това през март започва строителството на новия ЛОТ на автомагистрала „ Хемус” от Боаза до разклона за Ябланица. До края на годината пък се чака да бъде пусната и нова права от автомагистралата към Гърция. Става въпрос за сектора от Благоевград към Крупник. Това ще се случи предварително през ноември.

„ По „ Тракия” има сектори, които незабавно се нуждаят от преасфалтиране”, призна министърът.

Според него обаче на пътищата с доста добър асфалт се покачват тежките произшествия с жертви.

„ На правата сред Микре и Български извор предходната година имаме 33 смъртни случая. Абсолютно рехабилитиран ремонтиран път ”, разяснява министърът.

Относно обвиняванията, че тунелите у нас излизат прекомерно скъпо, съпоставено с цените в Западна Европа, министър Нанков разяснява, че това са спекулации.

„ Най-евтините пътища в Европа се строят в България”, съобщи Нанков.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР