17 нападения от мечки върху домашни животни и селскостопанско имущество

...
17 нападения от мечки върху домашни животни и селскостопанско имущество
Коментари Харесай

В Баните се оплакват от мечи нападения

17 набези от мечки върху домашни животни и селскостопанско имущество са регистрирани от началото на годината на територията на община Баните, област Смолян. Убити са близо 35 животни, оповестява " Дарик ".

``
реклама

Само за миналия месец сигналите получени в Регионалната ревизия по околна среда и водите в Смолян са 6, като 4 от тях са в с.Сливка и по един в Гълъбово и Треве. При последното дивият звяр влезнал в селото и изкарал овца от обора на стопанина. При нападенията са убити крави, телета, конче, овце и кози. От община Баните поискали да се вземат незабавни ограничения поради нападенията. За задачата е била свикана и комисия, в която са били включени представители на другите държавни институции, съпричастни към казуса.

Комисията е взела решение да се изиска позволение за отстрел на две мечки, които обикалят региона и има доказателства, че са рискови стръвници. Протоколът с настояването е изпратен до Министерството на земеделието и храните, както и до Министерството до околната среда и водите. „ Запознат съм с казуса и се взимат ограничения. Имаше комисия от шест души, която бе безапелационна, че би трябвало да се отстрелят две стръвници “, разяснява кметът на община Баните Милен Белчев. 

За казуса удостовери и шефът на Държавно горско стопанство-Славейно инж. Кръстьо Узунов. „ Районът се обикаля повече от две мечки, само че за две от тях сме сигурни, че имат много набези в еднакъв регион и са се характеризирали като стръвници. Мисля, че ще получим позволение за острела им “, съобщи още инж. Узунов.

Сигналите за нападенията на кафява мечка над селскостопанско имущество и домашни животни, в това число един сигнал за съществуване на мечка с две дребни мечета наоколо до последните къщи на с. Могилица, община Смолян, са общо 19. От тях 9 са на територията на община Смолян. Останалите са в регионите на Девин, Борино и Чепеларе.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР