17-годишният талант Йордан Кирилов стъжни живота на спрягания за основен

...
17-годишният талант Йордан Кирилов стъжни живота на спрягания за основен
Коментари Харесай

17-годишен талант вдъхнови Ахил за сензация над фаворита Виваком

17-годишният гений Йордан Кирилов стъжни живота на спрягания за главен любимец за трофея в НАЛБ Виваком. Плеймейкърът поведе своя отбор Ахил към извънредно значима победа с 93:78 (21:25, 19:18, 26:16, 27:19) над тежкия си противник, като по този метод излиза напред с 1-0 победи в четвъртфиналната серия в Първа дивизия.

Кирилов показва страхотните си качества с извънреден " трипъл-дабъл " от 32 точки, 14 битки и 12 асистенции, като за цялостните 40 минути на паркета не позволи нито една неточност в нахлуване. Интересен факт в тази ситуация е, че Йордан играе в Ахил дружно с татко си - Красимир, а също така ловко употребява опцията да натрупа опит и да се развива, с помощта на НАЛБ.
Отборът на Виваком трябваше да се оправя без водача си Георги Бързаков, само че това не се отрази на играта му в първите минути на дуела, когато взе удовлетворена преднина от 10 точки. Ахил отхвърли да съобщи мача толкоз елементарно и даже излезе напред в резултата след тройка на Цветелин Цоков в средата на втората четвърт, само че въпреки всичко Виваком си върна водачеството на почивката - 43:40.

След 15-минутната пауза нямаше мощ на света, която да спре дейностите на Кирилов и компания. Ахил завоюва третата част с 26:16, извоювайки си 7-точкова преднина в общия резултат, която единствено можеше да се усилва в последната четвърт. В нея Цоков и Кирилов нанизаха 16 от 27-те точки на отбора си, а крайният резултат пристигна при 93:78 за Ахил.

Освен мощните изяви на младия гард, страховит мач за спечелилите направи Цветелин Цоков със своите 23 точки и 5 битки. Бащата на Йордан - Красимир Кирилов, приключи дуела с 16 пункта и 14 овладени топки, а Тодор Тодоров вкара 14 и взе 20 битки. За Виваком Иван Скерлев означи 16 точки, Антонио Илиев също вкара 16 и взе 6 битки, Иван Стойчев добави с 15 точки и 12 овладени топки, Владимир Георгиев направи " дабъл-дабъл " 12 и 10 битки, а с 10 точки и 7 хванати топки се отдръпна капитанът Момчил Маринов.

Виваком ще би трябвало да завоюва идващия мач от серията - в неделя от 17:00, в случай че желае да остане в плейофната битка. Ахил пък ще се надява на нов мощен дуел от Кирилов, който да ги изстреля към полуфиналите.

Другият претендент за златото в Първа дивизия ФитСпо Баскет потегли с вярна стъпка в похода си към трофея. Актуалните носители на Купата и Суперкупата на НАЛБ преодоляха София Лайънс с крайното 77:68 (18:16, 18:15, 25:19, 16:18), с цел да излязат напред в серията посред им - 1-0. ФитСпо позволи ранно закъснение в срещата, само че отборът набра инерция с течение на мача и обърна развоя на събитията със серия от 9:0, след която повече не се оказа на губещата страна в дуела.
Стефан Караганев се отличи с 22 точки и 12 битки за ФитСпо. Александър Иванов оформи " дабъл-дабъл " от 19 точки и 14 овладени топки + 6 асистенции, капитанът Теодор Атанасов бе потребен с 15 пункта и 7 завършващи подавания, а Велислав Наумов и Теодор Александров (11 битки, 6 асистенции) оставиха по 10 точки на сметката си.

Следващият конфликт сред двата отбора е в събота от 11:45, като ФитСпо може да сложе завършек на серията с възможна победа.

ПРОГРАМА

РЕЗУЛТАТИ

Снимки: НАЛБ
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР