17-годишният Иван Василев Пеев от Пловдив страда от детска церебрална

...
17-годишният Иван Василев Пеев от Пловдив страда от детска церебрална
Коментари Харесай

БГ Коледа дава отново надежда на Иван и семейството му

17-годишният Иван Василев Пеев от Пловдив страда от детска церебрална парализа. Той не може да приказва, само че пък написа на преносимия компютър си и посредством машината показва своите мисли, страсти и стремежи, споделя татко му Васил.

Заболяването му е по рождение, диагностициран е с тежката болест 6 месеца след раждането си. Има квадри пареза, което значи, че не може да движи ръцете и краката си. Иван няма никакъв интелектуален недостиг и се оправя добре с ежедневните си задания в учебно заведение.
Лечението му включва непрекъснати и скъпи рехабилитации, които е добре да се оправят всеки ден от квалифицирани експерти. Цената им е висока, по тази причина фамилията за следващ път кандидатства за финансиране пред „ Българската Коледа “. Кандидатстваме всяка година и всяка година ни утвърждават. Използваме сумата единствено и само за рехабилитация, която би трябвало да се прави всекидневно. Колкото по-често се прави, толкоз по-добре. Това обаче опира до финансови благоприятни условия. Справяме се, както можем, само че не можем всеки ден да вървим. Рехабилитацията коства между  20 и 30 лева на час.

Няма тъкмо лекуване, остават единствено рехабилитациите, с цел да се поддържа мускулният тонус. Хубаво е да се прави от експерт. Опитвам се и аз, само че не съумявам добре да се оправя. Най-добре е от експерт да се прави, изяснява бащата.

Иван учи в Търговската гимназия в Пловдив, която е едно от 2-те учебни заведения в града, където има асансьор и налична среда за инвалидната количка на младежа. Харесва му да върви на учебно заведение, учи с готовност, споделя бащата. Заради наличната среда кандидатствахме там, а и това е късмет да получи някаква компетентност, която да може да работи. Другите възпитаници го одобряват добре, оказват помощ му доста. В началото не знаеха по какъв начин да поддържат връзка, само че последователно схванаха, че е като тях, просто не може да се показва, както би желал. Имам им цялостно доверие и те се оправят доста добре.

Иван не може да приказва, по тази причина употребява дарена стратегия от Българската асоциация за компютърна филология, която се употребява от хора с нарушено зрение. Той има лека пъргавина на един пръст на дясната ръка и с него написа на компютъра, а програмата „ прочита “ думите му.

С помощта на компютърната стратегия Иван споделя, че в учебно заведение му харесва, има доста другари, а обичаният му предмет е българският език. Мечтата му е да стане графичен дизайнер.

А на всички, които се включват с дарения в „ Българската Коледа “, 17-годишният Иван пожелава да са живи и здрави и да имат доста шанс. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР