17-годишната шведска екоактивистка Грета Тунберг участва на 4 март на

...
17-годишната шведска екоактивистка Грета Тунберг участва на 4 март на
Коментари Харесай

Грета Тунберг нахока евродепутатите, че не правят достатъчно за климата

17-годишната шведска екоактивистка Грета Тунберг взе участие на 4 март на съвещание на Европейския парламент, на което бе разисквано законодателно предложение, обвързващо Европейския съюз и страните членки с постигането на въглеродна индиферентност до 2050 година Ученичката съобщи на евродепутатите, че не поставят задоволително старания за справяне с казуса.

„ Европейският съюз би трябвало да води. Вие имате моралното обвързване да го извършите и имате неповторимата икономическа и политическа опция да се превърнете в действителен водач в климата. Вие самите обявихте, че се намираме в изключителна обстановка по отношение на климата и околната среда. Вие казахте, че това е екзистенциална опасност. Сега би трябвало да докажете, че в действителност го мислите “, счита екоактивистката.

"Трябва да вървим по път, учреден върху науката. Всичко останало е капитулация. Това законодателно предложение за климата е капитулация, тъй като природата не се пазари и не можеш да сключиш покупко-продажби с физиката “, добави Тунберг.

При представянето на Грета Тунберг ръководителят на комисията по околна среда Паскал Канфан (Обнови Европа, Франция) съобщи: „ Всеки има своята роля. Аз съм надълбоко уверен, че това, от което се нуждаем, е силата на нашите младежи. Нито едно общество не би се преобразило, нито едно общество не може да отговори на провокациите, пред които се изправяме в региона на климата, в случай че не използваме силата, идваща от младежите. Вие въплъщавате тази сила “.

Законодателното предложение за климата

Европейската комисия показа в сряда предложение за включване на политическия ангажимент на общността за реализиране на индиферентност във връзка с климата до 2050 година в законодателството. Европейският законодателен акт за климата дефинира задачата за 2050 година и посоката за развиване на политиката на Европейски Съюз, само че също по този начин обезпечава предвидимост за институциите, предприятията и жителите. Същевременно Еврокомисията стартира социална консултация за бъдещия Европейски пакт за климата. Чрез нея обществеността ще взе участие в взаимното създаване на този инструмент.

Предложението е ориентирано към въвеждане на задачата за въглеродна индиферентност във всички политики на Европейски Съюз и на всички равнища в обществото и стопанската система. Законодателният текст би трябвало да бъде утвърден от Европейския парламент и от Съвета, с цел да влезе в действие.



Грета Тунберг на съвещанието на парламентарната комисия по околна среда на 4 март

Планът на Европейски Съюз

Амбицията на Европейски Съюз да стане първият безпристрастен във връзка с климата блок в света до 2050 година е в основата на Европейския зелен пакт, показан от Комисията Фон дер Лайен на 11 декември 2019 година

През ноември 2018 година Комисията за пръв път показа своята визия за безпристрастен във връзка с климата Европейски Съюз до 2050 година в сходство с задачата на Парижкото съглашение повишението на температурата да се задържи в международен мащаб до под 2°C и да се поставят старания то да се задържи на 1,5°C. На 14 март 2019 година Европейският парламент утвърди задачата на Европейски Съюз за реализиране на нулеви чисти излъчвания на парникови газове. На 12 декември 2019 година Европейският съвет утвърди задачата за безпристрастен във връзка с климата Европейски Съюз до 2050 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР