17-годишната холандка Ноа Потовен (Noa Pothoven), болна от депресия и

...
17-годишната холандка Ноа Потовен (Noa Pothoven), болна от депресия и
Коментари Харесай

Трагичната история на 17-годишно момиче, което поиска евтаназия в Холандия

17-годишната холандка Ноа Потовен (Noa Pothoven), болна от меланхолия и анорексия, поискала гибел посредством евтаназия. Държавата обаче ѝ отказала, споделя Deutsche Welle .

След като не получила позволение за евтаназия от лекари , девойката употребила правото си да спре да яде, да пие вода и да откаже здравно лекуване , с схващане от страна на нейните родители и медиците.

Ноа споделила преди време пред локални медии за „ унизителната процедура “ за приемане на позволение за евтаназия в Холандия.

През 2018 година тя разгласила биографията си „ Победи или се научи ” (Win or Learn), в която разказва по какъв начин претърпява болката и страха всеки ден още веднъж и още веднъж. Тя се трансформира в бестселър, определян като "най-тъжната книга " на десетилетието . В книгата Ноа разказва своите мисли за самоубийство, битка за евтаназия и меланхолия. По-рано същата година клиниката, в която се лекувала, отказала да спомага за нейната гибел.

„ Те мислят, че съм прекомерно млада, с цел да умра. Мислят, че би трябвало да завърша лекуването си и че душeвността ми ще се излекува изцяло, до момента в който порасна и стана на 21 години, да вземем за пример. Вече не мога да очаквам толкоз дълго! ", споделя тя.

In a final Instagram post, Noa Pothoven wrote 'Love is letting go, in this case,' and asked her followers not to try and change her mind.

Euthanasia has been legal in the Netherlands under strict conditions since 2002. https://t.co/AnInoCGcqo
— Crime+Investigation UK (@CI) June 4, 2019
Момичето оставило няколко прощални писма на родителите и приятелите си, в които изяснява за какво е стигнала до този избор. След това девойката отправила и разтърсващо обръщение в обществената мрежа, в което декларирала, че всичко това е резултат на безнадеждно и отвратително психическо страдалчество и че до 10 дни ще почине. „ Свършва се. Не съм същински жива от толкоз дълго време. Дишам, само че не пребивавам ! ", написала Ноа, която от известно време спряла да се храни и даже да пие вода.

Тя е страдала от посттравматичен стрес, меланхолия и анорексия , провокирани от принуждение в детството ѝ . Когато била на 11 години била нападната от собствен съученик на празненство, а на 14 - изнасилена от двама души . Ноа скрила обаче тези обстоятелства от родителите си, тъй като я било позор.

Преди да почине , 17-годишното момиче направила лист с 15 неща, които да направи - като да кара за първи път скутер, да си направи татуировка, да пие алкохол и да пуши цигара.

Холандската депутатка Лиза Вестервелд , която посетила Ноа преди гибелта ѝ, споделя, че е доста мощно впечатлена от нейната мощ. " Никога няма да я не помни . Ще продължим битката ѝ ", съобщи Вестерелд.

Световните медии в началото неверно съобщили , че 17-годишното момиче е било евтаназирано в Холандия , което провокира вълна от отвращение в обществените мрежи.

I spoke to Paul Bolwerk, a reporter who has been covering the story for @DeGelderlander since 2018. Noa Pothoven had been severely ill with anorexia and other conditions for some time. Without telling her parents, she sought and was refused euthanasia https://t.co/qpMdzPHEJZ
— Naomi O'Leary (@NaomiOhReally) June 5, 2019
Сегашният закон за евтаназия в Холандия е в действие от 2002 година Той разрешава на терминално заболели пациенти на възраст над 12 години да прекратят живота си, откакто, наред с други условия, самите те би трябвало да са съгласни с това и да се съветват с най-малко двама лекари. У нас Народното събрание отхвърли концепцията евтаназията да бъде позволена .

Съветваме в случай че страдате от съществено прочувствено напрежение или мисли за самоубийство, да не се колебаете да потърсите професионална помощ. Независимо къде живеете по света, можете да намерите информация за такава помощ на www.befrienders.org .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР