17-годишната Диана Петкова е един от големите родни таланти в

...
17-годишната Диана Петкова е един от големите родни таланти в
Коментари Харесай

Диана Петкова: Ако не бях избрала плуването, щях да стана актриса

17-годишната Диана Петкова е един от огромните родни гении в плуването. Ако класацията на БФПС за определянето Топ 10 на българските плувци не се правеше по тертипа за най-силен резултат по точковата система на ФИНА, тя трябваше да е подгласник на Антъни Иванов за 2017 година Стана шеста в Европа при девойките на 50 м св. жанр в Израел. Само слабият старт я лиши и от международен полуфинал в Индианаполис. Гордее се и с двата сребърни медала от „ Мултинейшън “ в Прага. Имаше покрити нормативи и за планетарното в Будапеща, само че реши да заложи всичко при девойките. Пловдивчанката стана тройна балканска шампионка, дърпайки тима. Направи 30 върха. И всичките тези достижения на 17-годишната хала на Спринт (Пд) са доста по-важни за българското плуване, в сравнение с който и да е от шестте резултата преди нея в класацията на БФПС.

- Диана, каква щеше да бъдеш, в случай че не беше избрала плуването?
Не знам къде щеше да ме духне вятъра, само че мисля, че щях да изучавам за актриса в школа за театрални фрагменти. Това ме влече и до през днешния ден. Определено животът ми щеше да е по-разпуснат и безконтролен.

- Как стартира твоята обич с плуването?
Мама Гергана е отговорникът по тази причина аз да плавам. Бях много дребна, когато ме заведе да се науча да плавам, като очевидно е виждала някакъв капацитет в мен. Въпреки упорството ми и плакането ми, че не желая да упражнявам, тя не се отхвърли и продължаваше да ме води. Когато станах шести клас към този момент бях сигурна, че ще се занимавам с плуване и се реалокирах в Спортното учебно заведение „ Васил Левски “ в Пловдив. Лека-полека стартира да ми харесва.

- Кое от всичките надпревари през тази година е най-важното и за кое ще „ заостриш “?
Главната ни цел с моя треньор Ботко Трендафилов са Младежките летни олимпийски игри през октомври и няма да отдаваме избрана значимост на останалите стартове. Цялата ми подготовка е ориентирана към Буенос Айрес.
 - По думите на водещите треньори скоростта ти на кроула разрешава да подобриш върховете при дамите на Нина Рангелова, само че би трябвало да коригираш старта и други детайли. Работите ли към този момент с Ботко върху тях?

Засега не сме обърнали изключително внимание на старта. Работим много интензивно за възстановяване на подводната част, тъй като тя също е слабата ми страна, а за спринта е от голямо значение.
Подготовката ми на изсъхнало е ориентирана основно към подобряването на гъвкавостта и работа за мощ със лично тегло. На съвсем всяка подготовка във водата върша настрана спринтови подводни и технични, както и плуване с глава от горната страна, като ръцете са на кроул, а краката ритат на делфин.
 - Универсална плувкиня си, само че с придвижване на времето евентуално ще специализираш в някои от дисциплините и стиловете. Накъде ще върви специализацията ти?

Определено специализирам основно в 50 м свободен жанр, само че и на стотака в кроула. На дребния басейн и 100 м съчетано. Всичко останало е второстепенно и го върша без огромно внимание или специализиране.

- Къде се виждаш в професионален проект, откакто завършиш междинното обучение? Ще избереш ли Съединени американски щати? Проучваш ли към този момент? Какви са твоите желания за университет и район?
Не съм сигурна към момента какво ще върша. Може би след олимпийските игри в Токио през 2020 година ще се ориентирам за Съединени американски щати. Говорила съм към този момент с няколко университета. Не съм се насочвала съответно, а единствено изследвам. Бих предпочела мястото да е топло.
 - Какви са огромните ти цели в дълготраен проект?
Най-голямата ми цел е мощно показване на олимпийските игри в Токио през 2020 година

- Ако се бе родила в друга ера, коя щеше да е тя и в кожата на коя историческа персона искаш да влезеш и за какво?Винаги съм се възхищавала от личността на принцеса Даяна. За мен тя е кумир за подражателство. От принцеса на британския престол, тя съумя да се трансформира в принцеса на всички свободолюбиви хора в света. Нейната харизма, нейните дела за щедрост, нейното себеотдаване и разчупването на стреотипа ме въодушевява. Да не забравяме и принцесата на Монако и олимпийска плувкиня Шарлен Уитсток, също състезателка в спринтовия кроул и една доста вдъхновяваща жена.
 - Носиш името на богинята Диана - в живота ловджия ли си, както и в спорта?
Неслучайно нося името на богинята на лова. Мога да кажа, че съм ловджия в съвсем всяко начинание и постоянно се целя в успеха.

- Каква си отвън басейна? Как би се описала?
Извън басейна съм малко луда и занимателна. Аз съм от хората, които обичат да си поспиват на обяд и ценят персоналното си време и пространство. Гледам много сериали и съм огромен почитател на киното. Много сияен човек съм и обичам да се дръзвам. В свободното си време постоянно излизам с другари.

- Каква книга държиш на нощното шкафче. Какви книги харесваш?
Чета най-вече фантастика и романтика, само че зависи и от настроението и настройката ми. Често нещата, които върша ми омръзват бързо и нуждая се от многообразие във всяко нещо от всекидневието ми, това се отнася и за книгите. Поради тази причина имам три книги, които чета: „ Каравал “ от Стефани Гарбър (фантастика, любов), „ Красив непрокопсаник “ от Кристина Лорен (романтика, еротика), „ До всички момчета, които съм обичала “ от Джени Хан (тийндрама, романтика). Типично женски книги.
 - Кой е последният филм, който те въодушеви или разплака?
Последният филм, който гледах беше „ Петдесет нюанса освободени “, също типично женски филм и си поплакахме в компания, само че нищо толкоз вдъхновяващо. Филмът, за който се сетих и ми подейства и гледах неотдавна, по време на лагера ми на Белмекен, беше „ Мръсни танци “. Определено го препоръчван и си заслужава.

- Като всяка млада дама виждам, че и ти се интересуваш от мода. Суетна ли си? Когато не си спортно облечена, на какво облекло залагаш? Марки?
- Това е обичаната ми тематика. Да, суетна съм и то много, стане ли дума за облекло. Дори рядко съм спортно облечена, единствено в залата. Определено обичаната ми марка в този интервал е ZARA, само че съчувствува на Pull and Bear, Stradivarius и Mohito. А за чанти - Obag са любимци за автентичност и отличителност, което е много значимо за мен. В всекидневието си залагам най-често на дънки или панталон, рядко обличам пола или рокля.
 - Би ли се татуирала?
Бих, да. Дори към този момент имам една концепция обвързвана с плуването, само че когато пристигна време ще го споделя и ще обясня детайлностите около татуировката. Ще бъде дребен, само че с огромно значение, което е значимо за мен. Ако ще имам татуировка ще значи доста за мен. С тима ми също сме замислили нещо, тъй като сме в действителност огромно семейство.

- Би ли взела участие в еротична фотосесия, въпреки и показана като с идея или благотворителна?
Ха-ха, на този стадий не бих взела участие в еротична фотосесия.
 - Разкажи за приятеля си до теб.
Нямам другар. В момента всичките ми сили и мисли са ориентирани към басейна и това да съм оптимално ефикасна.

- Прякорът ти е Пантерата. Защо? Какво знаеш за пантерите и огромните котки?
- Прякорът идва от треньора ми. Още от преди години той ми споделя, че съм пантерка. Гоня жертвата си до стотния метър и в случай че не я хвана се отхвърлям. Това идва от физическите ми качества във водата и експлозивността ми, само че и бързото уморяване. Най-честата му фраза е: „ Е, нали знаеш, че ти си вид пантера “. Наистина одобрявам този прякор драговолно, доста го одобрявам и е обвързван с татуировката ми.
bgswim.com
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР