17-годишна българка стана жертва на некоректна авиокомпания. Тя остана на

...
17-годишна българка стана жертва на некоректна авиокомпания. Тя остана на
Коментари Харесай

17-годишна българка беше изоставена в Мадрид от авиокомпания, продала мястото ѝ два пъти

17-годишна българка стана жертва на неточна самолетна компания. Тя остана на летището в Мадрид, макар че е имала билет за София.

Историята на Зорница развълнува обществените мрежи.

Зорница счита да учи висше в Мадрид. Отива да прегледа офертите на университетите. Пътува сама с подписана от родителите декларация. Преди противоположния полет се чекира онлайн. Но вместо бордна карта получава от Уиз ер известие да отиде на гише.

„ Платих 35 евро, той ми издаде бордна карта, като даже се пошегува, че имам шанс, че ми е дал последното място”, споделя Зорница Коцева пред БТВ. Така момичето се насочва към изхода за самолета, където я стопират. „ Точните му думи бяха: Продали сме ви билет, който е продаден към този момент на друг”, спомня си Зорница.

„ Не безпомощен, ти си обезверен от всичко, не знаеш какво става, не можеш с нищо да помогнеш”, споделя Мария Димова, майка на Зорница.В последна сметка фамилията заплаща за връщане с друга самолетна компания.

Превозвачът признава за практиката да се продават повече билети от наличните места, с цел да се избегнат празните седалки, в случай че пасажер не се появи. Тя е била навреме осведомена за обстановката и е подписала формуляр за отказано качване на борда, в който тя се съгласява да одобри като отплата възобновяване на първичната заплатената цена на билета си. Зорница споделя, че не е подписвала сходен документ. Поуката за нея е, че не може би не би трябвало да пътува с тази самолетна компания.

В такава обстановка, самолетната компания първо е „ длъжна да потърси доброволци, които да се откажат, в случай че за тях не е незабавно и тогава получават облаги. Да предложи някакъв тип обезщетение, ваучер за последващо пътуване”, споделя Соня Спасова от Европейски потребителски център. Компенсациите за повтаряне тук-там доближават до 600 евро според от дължината на полета.

"Уиз Ер " разрешава известно надвишаване на броя резервирани места (overbooking) за най-популярните направления, с цел да даде опция на повече пасажери да пътуват и да избегне съществуването на празни места, в случай че пасажер не се появи.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР