17 години държи контрола върху Манчестър Юнайтед - един от

...
17 години държи контрола върху Манчестър Юнайтед - един от
Коментари Харесай

Търси се спасител за Манчестър Юнайтед

17 години държи контрола върху " Манчестър Юнайтед " - един от най-известните и доходоносни клубове в историята на футбола.

Семейството придобива тима за 790 млн. паунда (половин милиард от тях са заем), а през днешния ден пазарната капитализация при общественото предложение на акции на клуба е над два пъти по-голяма.

Периодът " Глейзър " обаче ще се запомни и с рецесия, която се задълбочава от година на година - а сагата с е просто един от епизодите в нея.

Сега семейството е решила да ревизира какви са опциите да се освободи от клуба или най-малко да притегли свежи пари за него. Според SkyNews Глейзър са упълномощили на капиталови банкери да ги съветват за продажба на " Манчестър Юнайтед " в няколко разнообразни сюжета: цялостна или частична продажба на акциите или стратегическо партньорство с нов вложител.
Феновете са недоволни от бизнес решенията на новите притежатели през цялото време, като през годините напрежението се ускорява или отслабва. Драмата ескалира през 2021 година, когато поддържниците на тима въстанаха против неуместната концепция за нов комерсиален шампионат, в който да влизат 12 от най-богатите клубове в Европа -.От 2013 година тимът не е печелил купата в британската Висша лига.Последният им трофей от Шампионската лига датира от 2008 г.Оттеглянето на сър Алекс Фъргюсън като управител през 2013 година постави началото на поредност от несполучливи треньорски назначения - от Дейвид Мойс и Луис Ван Гаал, през Жозе Моуриньо и Оле Гунар Солскяер, до Ралф Рангник.
Евентуалното привличане на нови вложители би могло да набере средства за от дълго време отлаганото реновиране на " Олд Трафорд ", оповестяват още SkyNews.

Ако " Юнайтед " намерят напълно нов покупател, това ще е най-голямата договорка след продажбата на " Челси " от Роман Абрамович на консорциум, воден от за 2.5 милиарда паунда.

Част от акциите на клуба се търгуват на борсата в Ню Йорк, като пазарната капитализация на база на цената на книжата им се пресмята на към 2.15 милиарда $. Контролът върху ръководството посредством правата на глас обаче се държи съвсем напълно от семейство Глейзър. Според разнообразни разбори - възможна договорка може да се случи при много по-висока цена, която би оценила клуба на сума сред 5 и 9 милиарда паунда.

Скандалите към Суперлигата през 2021 година в началото накараха семейството да се съгласи на компромисно решение, съгласно което феновете-акционери трябваше да получат достъп до право на глас при ръководството на клуба на равнището на Глейзър. Тази концепция обаче по този начин и не се е осъществила до момента.

Новината се появява дни след началото на Световното състезание по футбол в Катар - следващ знак на смяната на спортната промишленост с прехвърлянето на големи пари от богати на нефт страни от Близкия Изток към европейски грандове.

Кои са евентуалните " спасители " на " Манчестър Юнайтед ":
Сър Джим Ратклиф е един от най-богатите хора във Англия и е обожател на клуба от дете - още през август той дава сигнал, че би взел участие в договорка, в случай че Глейзър продават акции. Той е притежател на френския клуб " Ница ", швейцарския " ФК Лозана - Спорт " и спонсорира колоездачния тим Ineos Grenadiers.Red Knights - фенгрупа на Юнайтед, в която влизат банкери, икономисти и други заможни хора. Те към този момент приканиха съсобственика Джоел Глейзър да задейства незабавни промени в ръководството на клуба.Държавни суверенни фондове - Дубай е споменаван като допустима заинтригувана страна за инвестиция в клуба. Това ще е следващата арабска страна, която влива пари в британския футбол, само че сходна договорка ще се сблъска с социална опозиция поради политически и етични проблеми.Друг американски капиталов фонд - алтернатива, на която почитателите се опълчват поради наследството на Глейзър;Обединение на футболисти - митове на Юнайтед - част от играчите в един от последните звездни сформира на клуба към този момент са съсобственици на " Салфорд Сити " от Втора лига. Дейвид Бекъм е акционер и в американския " Интер Маями ".Защо не Илон Мъск? - през лятото на 2022 година, след което се отметна от думите си и разгласи, че се е шегувал. Дали в действителност има интерес към тима и по какъв начин сходен ход би се отразил на почитателите, остава под въпрос. Със сигурност обаче договорката би била в обсега на опциите му на фона на цената, която заплати за придобиването на Twitter.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР