17-етажната сграда на ИПК “Родина бе взривена и вече е

...
17-етажната сграда на ИПК “Родина бе взривена и вече е
Коментари Харесай

Срутиха високата сграда на недостроения ИПК „Родина“


17-етажната постройка на ИПК “Родина ” бе взривена и към този момент е история, съобщи кореспондент на БГНЕС. Втората, по-малка постройка, остава, като тя ще бъде събаряна етаж по етаж, а не посредством гърмеж.

Високата постройка беше строена преди 33 години за да бъде най-модерната печатница по социалистическо време, трябвало е да има 600 кабинета с доста издания.

Историята на ИПК „ Родина “ стартира преди повече от 40 години, когато страната взема решение да построи печатница, дружно с корпус за публицисти и редакция на официоза „ Работническо дело “. Сградата остава недостроена и на недодялан градеж след демократичните промени, откакто страната изпада в неспособност да погасява заемите си и строителството на обекта се замразява.

Подготовката за врзива траеше няколко месеца, като бяха изнесени голям брой огромни бетонни части, и е оставена единствено най-грубата структура на постройката.

С един гърмеж с 14 серии високата постройка на ИПК “Родина ” бе съборена от първия път.

“Взривяват се първите четири етажа от постройката, като концепцията на изпълнителя е постройката да падне в посока ” Полигона ”, изясни шефът на спешното звено към Столичната община Красимир Димитров.

“След гърмежа започваме разчистване на ” Цариградско шосе ” от парчета и да забележим дали има вреди на близките здания ”, сподели още той и посочи, че в случай че има породени вреди на близките здания – счупени стъкла, те ще бъдат поети от компанията, ангажирана с гърмежа на постройката.

Визията на двете прилежащи здания като две отворени книги се считаше за извънредно съвременна за времето си.

За следения гърмеж и организацията по провеждането му са издадени всички нужни разрешителни. На мястото остават пожарни и коли за спешна помощ.

Теренът с емблематичната недостроена постройка е към 60 декара и е благосъстоятелност на компанията „ Изток Плаза “ на доктор Михаил Тиков, който е притежател и на най-голямата група частни лечебни заведения в страната „ Булфарма “.

Все още няма изясненост защо ще се употребява разчистеният терен. В момента интернационална компания изготвя изследване и отчет, въз основата на който ще се уточняват капиталовите планове. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР