17 души вече са с клинична картина на морбили, съобщава

...
17 души вече са с клинична картина на морбили, съобщава
Коментари Харесай

17 души вече имат симптоми на морбили, има заповед за извънредна ваксинация

17 души към този момент са с клинична картина на морбили, оповестява публично здравното министерство (МЗ). Към момента обаче не ставало въпрос за зараза, а за епидемиологичен гърмеж.
" 5 от случаите са доказани лабораторно в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ. Днес следобяд РЗИ-Благоевград рапортува за открити 12 контактни лица – деца сред 5-месечна и 9-годишна възраст, чиято клинична картина подхожда на болестта, от общо 145 издирени контактни лица. Лабораторните резултати на тези 12 пациенти се чака да бъдат подготвени на следващия ден в късния следобяд, само че и на този стадий медицинските експерти са на мнение, че става въпрос за морбили ", осведоми на брифинг доктор Радосвета Филипова, държавен специалист в дирекция " Здравен надзор " в Министерство на здравеопазването.
Министерството на здравеопазването разпореди на шефа на РЗИ-Благоевград предприемането на незабавни ограничения за ограничение разпространяването на болестта и попречване възникването на нови случаи, в това число и затваряне на детското поделение на МБАЛ-Разлог, където е сбъднат контактът.
На всички районни здравни инспекции в страната е разпоредено посредством общопрактикуващите лекари . Припомняме, че според Имунизационния календар на Република България на децата гратис се слагат наложителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина против морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация против морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.
Здравното министерство увери, че има задоволително ваксини, с цел да покрие изключителната имунизация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР