17 550 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech пристигнаха тази сутрин

...
17 550 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech пристигнаха тази сутрин
Коментари Харесай

Пристигна петата пратка с ваксини на Pfizer/BioNTech

17 550 дози от имунизацията на Pfizer/BioNTech дойдоха тази заран у нас. Препаратът ще бъде разпределен до всички точки на страната. Това е 5-ата пратка на ваксини против Коронавирус 19 от производителя Pzer/BioNTech за страната ни от общо 7 досега. Първата доставка на препарата на Pzer/BioNTech от съвсем 10 000 дози дойде у нас на 26 декември, с което още на идващия ден започна имунизацията в страната. Втората пратка се състоеше от 25 000 дози и бе получена на 4 януари. На 18 януари в страната ни бяха доставени 18 720 дози. Последната доставка от имунизацията на Pzer/BioNTech у нас беше на 25 януари, като получихме над 14 000 дози, с която бяха обезщетени пропуснатите количества две седмици по-рано поради промени в индустриалния развой на компанията. Следващата също се чакат още 17 550 дози. През третата седмица на февруари ще имаме доставка от 23 000 дози, след което 26 000 през последната седмица на февруари. Така до края на февруари се чака доставка на към 83 000 дози, а през март в страната би трябвало да дойдат 104 000 ваксини от същия производител. 

В неделя у нас бяха доставени 3600 дози от имунизацията против COVID-19 на Modernа. Първата доставка на имунизацията у нас беше на 13 януари. Тогава получихме 2400 дози. На 8 февруари е планувана идната доставка ваксини, само че тя ще бъде понижена с 2000 дози, изясни през днешния ден изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов. " Ще получим 6 000 дози, вместо декларираните 8000. В рамките на месеца тя ще бъде обезщетена, само че още нямаме информация за съответна дата ", разясни той. 

На 7 февруари чакаме 48 000 дози от утвърдената преди дни трета ваксина на компанията AstraZeneca, на 14 февруари - 75 000, а до края на месеца чакаме 136 000 дози от същия производител. 260 000 са общо предстоящите дози ваксини за февруари. До края на годината би трябвало да имаме 18 млн. дози.

" Европейската комисия издаде позволение за приложимост на имунизацията на AstraZeneca. Очакваме да се разгласява и продуктовата информация. Колегите от Агенцията по медикаментите направиха утвърждение на превода. Очакваме удостоверение от Европейска комисия. Както и за първите две продуктовата информация – късата характерност и брошура, ще бъдат качени на уеб страницата на Министерството и на Изпълнителната организация по медикаментите. Ще бъдат изпратени и на всички медицински експерти, с цел да се срещнат с тях ", съобщи изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов на брифинг след днешната доставка на дози от имунизацията на Pfizer/BioNTech. 

За съветската ваксина Кирилов изясни, че не престават научните съвещания, които се правят от Европейската организация по медикаментите. " Все още нямаме данни за развиване, само че това е първичният стадий. След това ще започва процедура за прелиминарен обзор на данните, както е за другите ваксини. Ако дава отговор на европейските условия, компанията ще може да подаде заявление за разрешаване за приложимост. Ако е позитивно мнението за Европейската организация по медикаментите, Ек ще може да издаде позволение ", добави той.

Относно имунизацията на американската компания Novavax, той съобщи, че към момента няма съответна дата от Европейска комисия за утвърждение. По думите му тя е антигенна ваксина и скоро се чака да се получи по-конкретна информация. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР