17 297 деца и ученици от набор 2001 до набор

...
17 297 деца и ученици от набор 2001 до набор
Коментари Харесай

Над 17 хиляди деца и ученици са върнати в класните стаи

17 297 деца и възпитаници от набор 2001 до набор 2012 в това число са върнати в класните стаи. Постигнатото досега нямаше да е допустимо без взаимната и координирана работа на всички въвлечени в процеса институции, както и тяхната мощна мотивация. Основните ни цели отсега нататък са резултатът от работата да бъде съхранени и надграден. Това съобщи заместител министър-председателят Томислав Дончев на днешното съвещание на Координационното звено по Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане и задържане в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев показа резултатите от осъщественото, съгласно които към 1 септември 2017 година е открито, че 206 378 деца и възпитаници на възраст от 5 до 18 години са отпаднали от просветителната система или в никакъв случай не са били записвани в нея. За обхождане на 162 962 адреса в цялата страна бяха мобилизирани 1103 екипа с общо 11 632 представители на разнообразни институции – учители, шефове, обществени служащи, служители на реда, общински чиновници, представители на локалните комисии за битка с противообществните прояви на малолетни и малолетни лица, посредници, представители на гражданското общество. В близо 80% от случаите децата не са открити на сегашен адрес, най-често, тъй като не са в страната. За отпадането да децата от просветителната система измежду главните аргументи се открояват социално-икономическите, както и пътуванията в чужбина за работа на цялото семейство, започването на работа в юношеска възраст за подкрепяне на фамилията, неналичието на превоз, ранните бракове.

Посещенията по адреси не престават, като наред с това екипите ще наблюдават върнатите назад деца и възпитаници и ще правят действия по предварителна защита на наново или ново отпадане. Предвижда се механизмът за взаимна работа на институциите да стане непрекъснато настоящ.

Изграден е портал с положителни практики и систематизирана потребна информация в поддръжка на екипите, който е наличен на адрес back2school.mon.bg.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР