169 милиона деца в глобален мащаб не са ваксинирани срещу

...
169 милиона деца в глобален мащаб не са ваксинирани срещу
Коментари Харесай

УНИЦЕФ с потресаваща статистика за застрашените от морбили деца

169 милиона деца в световен мащаб не са имунизирани против морбили, заяви УНИЦЕФ. Става въпрос за деца, на които не е поставена първата доза от имунизацията сред 2010 и 2017 година, прецизира БГНЕС. За да са изцяло предпазени, децата би трябвало да получат две дози, което става до 13-годишна възраст, само че първата се поставя откакто детето е навършило най-малко 13 месеца.
Според УНИЦЕФ обаче, самодоволството, неверната информация, скептицизмът към имунизациите и неналичието на достъп до ваксини са довели до незадоволително високи равнища на имунизирани.
Според последния отчет, сред 2010 и 2017 година Съединени американски щати са на върха на класацията измежду високоразвитите страни, където 2 593 000 деца не са имунизирани против морбили. Във Франция броят им е 600 хиляди, на трето място е Англия с 527 хиляди деца без имунизация. В Нигерия цифрата е 4 милиона, а в Индия – 2,9 милиона.
Още по-тревожно е ситуацията с втората доза на имунизацията, твърди УНИЦЕФ. 20 страни в Африка изобщо я нямат вписана в имунизационния си календар, което значи, че повече от 17 милиона деца годишно са изложени на риск от заразяване.
Същевременно стана ясно, че има рекорден брой болни от морбили в Съединени американски щати. През 2019 година броят на болните е най-голям от 25 години насам. В Ню Йорк единствено за една седмица са регистрирани 61 нови случая, с което броят на болните от началото на година доближава 667 – колкото са били за цялата 2014-та. Там към този момент беше наложена наложителна имунизация. Центърът за надзор на болесттите на Съединени американски щати разгласи, че 2/3 от болните от морбили са от Ню Йорк, най-много от две ултра-ортодоксални еврейски общности в Бруклин. Повечето от заболелите не са били имунизирани. Медиците чакат броя на заболелите да продължи да пораства.
Морбили е мощно заразно заболяване, което се популяризира по въздушно-капков път. Симптомите се появяват до 12 дни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР