167 състезатели от 35 държави ще участват на европейското първенство

...
167 състезатели от 35 държави ще участват на европейското първенство
Коментари Харесай

67 състезатели от 35 държави ще участват на ЕП по фигурно пързаляне в Москва

167 състезатели от 35 страни ще вземат участие на европейското състезание по фигурно пързаляне за мъже и дами, което стартира на следващия ден в съветската столица Москва. Русия е била хазаин на европейски шампионат единствено още веднъж - през 1965 година, само че е приела две международни шампионати през 2005 и 2011 година. В 111-о европейско състезание ще започват 37 мъже, 40 дами, 14 спортни двойки и 31 танцови дуета.

България ще бъде показана от Пресияна Димитрова, при мъжете - Ники Обрейков и при танцовите двойки Теодора Маркова и Симон Дазе. Най-възрастните участници на шампионата са италианската спортна двойка Валентина Маркей (31 години) и Ондржей Хотарек (33 години). Всичките четирима европейски първенци от предходната година са в Москва, с цел да пазят купите си - Евгения Медведева (Русия), Хавиер Фернандес (Испания), Габриела Пападакис и Гийом Сисерон (Франция) при танцовите двойки и Евгения Тарасова и Владимир Морозов (Русия) при спортните дуети.

Русия води в класирането по медали във безконечната класация с общо 319 оценки, от които 112 златни. При мъжете любимец за купата е петкратият първенец на Европа Хавиер Фернандсес, който има и две международни трофеи. При дамите Евгения Медведева се надява на трета европейска купа пред родна аудитория. Тя има и два златни медала от международни шампионати. 15-годишната представителка на домакините Алина Загитова ще дебютира на шампионат на Европа в Москва.

В съветската столица е и петкратната европейска шампионка Каролина Костнер от Италия. Големите отсъстващи от шампионата са спечелилите във финала на Гран При, международните и европейски вицешампиони при спортните двойки Альона Савченко и Брюно Масо (Германия), които ще се приготвят за олимпийските игри в Пьончан 2018. При танцовите двойки любимци са двукратните международни първенци Габриела Пападакис и Гийом Сисерон (Франция), които се стремят към четвърта поредна европейска купа. Те ще имат сериозна конкуренция в лицето на някогашните първенци на Европа Анна Капелини и Лука Ланоте (Италия) и Екатерина Боброва и Дмитри Соловиев (Русия).

Общият награден фонд на шампионата е 289 500 щатски $. Победителите при мъжете и при дамите по получат по 20 хиляди $, а при спортните и танцовите двойки - по 30 хиляди $. Европейското състезание стартира на следващия ден с късата стратегия при мъжете от 10.45 часа, от 17.00 часа е церемонията по откриването, а от 18.00 часа - късата стратегия при спортните двойки. Шампионатът приключва в неделя с галаспектакъла на призьорите.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР