167 хиляди млади българи нито учат, нито работят. В сравнение

...
167 хиляди млади българи нито учат, нито работят. В сравнение
Коментари Харесай

Близо 170 000 млади българи нито учат, нито работят

167 хиляди млади българи нито учат, нито работят. В съпоставяне с останалите европейски страни, в България неработещите младежи са 22%, а в Европа са приблизително 12%. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на конференция " Образование и труд ".

По думите му " имаме едно изгубено потомство " вследствие на " недобре скроена обществена политика ".

„ Ако в средата на 70-те един младеж не работи, той най-вероятно би починал от апетит. Сега е изцяло допустимо, човек на 20 плюс да не работи, да има нов телефон и да се демонстрира най-малко веднъж дневно в някое кафене”, разяснява вицепремиерът, представен от bTV.

През идващите 10 години на пазара на труда ще са нужни хора с техническо, математическо и природонаучно обучение. А поради потребността от IT експерти компютърно програмиране може да се вкара в образованието от III клас.

Междувременно стана ясно, че най-бързо развиващият се бранш у нас - аутсорсингът, изпитва изострен недостиг на фрагменти.

Браншът обезпечава близо 3,6% от брутния вътрешен артикул на страната. Заетите в него надвишават 42 000 души.

" Това е секторът с максимален дефицит на фрагменти по света, което значи, че и у нас фрагментите не доближават. Да, постанова се да вземем ограничения за внасянето на фрагменти, само че и за връщането на българи, които са в чужбина ", разяснява Ивайло Славов, ръководител на Борда на шефовете на Българската аутсорсинг асоциация, пред Българска национална телевизия.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР