166 нови платформи за щъркелови гнезда са монтирани през изтеклата

...
166 нови платформи за щъркелови гнезда са монтирани през изтеклата
Коментари Харесай

166 платформи за гнезда на щъркели монтирани през 2018-а в Югоизточна България

166 нови платформи за щъркелови гнезда са инсталирани през изтеклата 2018 година от Електроразпределение Юг по стълбове от електроразпределителната мрежа в Югоизточна България. Те са част от акцията на електроразпределителното сдружение за предотвратяване на птиците при завръщането им от зимуването на юг.
Стълбовете са желани места за създаване на гнезда за мътене и развъждане на поколението им. Често свитите гнезда са наоколо до проводниците, което заплашва освен щъркелите, само че е и причина за повреди и произшествия ,които нанасят вреди и предизвикват спирания по мрежата. Затова платформите се слагат на към метър над проводниците - по този начин понижава заплахата от подпалване на гнездата и пропадането им сред проводниците на мрежата. На над 8500 стълба от 2009 до 2018 година е инсталирана изолираност, която обезпечава сигурност за птиците и на местата им за отмора и наблюдаване. И тази година през дейния размножителен интервал ще продължат дейностите за определяне на необезопасени и новопостроени от щъркелите гнезда, които след миграцията им на юг ще бъдат обезопасени посредством слагането на платформи.
Мероприятията по монтирането на оборудванията за щъркеловите гнезда се прави до 1 март съгласно утвърждения от Министерството на околната среда и водите период и се съгласуват с районните инспекции, на чиято територия работи предприятието. За 10 години от Електроразпределение Юг са сложили 2493 платформи за обезопасяване на гнезда на щъркели.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР