166 нови платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда върху стълбове

...
166 нови платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда върху стълбове
Коментари Харесай

Близо 2500 щъркелови гнезда са обезопасени за 10 г.

166 нови платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда върху стълбове от електроразпределителната мрежа сложи Електроразпределение Юг (част от EVN България) като част от своята обичайната акция в Югоизточна България.

От 2009 година насам общо 2493 платформи са инсталирани, за да се защищити животът на щъркелите.

Това е належащо, защото стълбовете от електроразпределителната мрежа са желано място от прелетните птици за гнездене. Често обаче гнездата им са до проводниците, което е причина за повреди и произшествия.

Чрез слагането на защитни платформи гнездата се повдигат на разстояние към 1 метър от проводниците. По този метод освен се защищава животът на птиците, само че и се понижава рискът от подпалване на гнездата, защото металните платформи не разрешават на гнездата да пропадат сред проводниците на електрическата мрежа. Обезопасяването се прави до 1 март - преди пролетната миграция на птиците, а самодейността е съгласувана с районните екоинспекции.

Дружеството е инсталирало и защитни изолации на 8588 стълба. По този метод са обезпечени безвредни за птиците места за отмора и наблюдаване.

И през актуалната година ще продължат дейностите на сдружението в тази сфера. Предстои през дейния размножителен интервал на птиците да се открият необезопасените и новопостроените щъркелови гнезда, които ще бъдат повдигнати върху платформи след миграцията на птиците през есента.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР