165 557 са безработните лица у нас. Това са най-ниските

...
165 557 са безработните лица у нас. Това са най-ниските
Коментари Харесай

Министър Донев с невероятни данни за безработицата у нас

165 557 са безработните лица у нас. Това са най-ниските индикатори за безработните лица, откогато се води статистика. В момента безработицата в България е 5,04%. Това съобщи общественият министър в служебния кабинет Гълъб Донев.

Що се отнася до бизнес климата се резервират същите равнища както от предходния месец. Единият от огромните проблеми пред него е дефицитът на квалифицирана работна ръка, сподели още той.

Необходимите социално-икономически ограничения, които би трябвало да бъдат подхванати в помощ на бизнеса и заетостта, са подготвени, изясни Донев.

" В момента продължава да се извършва мярката 60 на 40, с която при малко по-нов дизайн на приложението и при спад в оборота с 30% страната подкрепя работодателите с 50% от осигурителния приход на работещите при тях лица и надлежно от осигурителните вноски за сметка на работодателя.

При спад с 40 % надлежно помощта остава в границите на 60 на 40 за осигурителния приход и осигурителните вноски за сметка на работодателя. Тя ще продължи да се извършва до края на годината.

Осигурени са средства за нейното осъществяване до края на юли месец. Затова апелът ми е към Народното събрание час по-скоро да стартира разглеждане на актуализацията на бюджета, тъй като спомагателните 400 млн. лева, които с Министерство на финансите предвиждаме за това да продължи тази поддръжка към бизнеса, е в тази актуализация. И в случай че тя не се случи до края на август, мъчно биха се намерили спомагателни средства за релокация на разнообразни пера на бюджета ", уточни Донев.

Министерството е в подготвеност да започва антикризисни ограничения при възможна нова вълна. Осигуряването на средства са посредством стратегии за опазване на работните места, посредством потребление на неизразходван запас по Оперативна програма " Човешки запаси ".

Донев цитира и ограничения за поддръжка на хотелиерството и туризма. Мярката " Запази ме + " в изменен тип също има подготвеност да бъде стартирана. Предлагат се ограничения и в региона на обществените услуги - патронажна грижа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР