1610 граждани са ползвали електронни услуги в Община Варна, свързани

...
1610 граждани са ползвали електронни услуги в Община Варна, свързани
Коментари Харесай

1610 граждани са ползвали електронните услуги за данъци на Община Варна през 2019 г

1610 жители са употребили електронни услуги в Община Варна, свързани със Закона за локалните налози и такси, през 2019 година От тях 696 души декларация за облагане с налог върху леки автомобили; 534 души са подали онлайн декларация за облагане с налог върху недвижими парцели за новопостроени или добити по различен метод парцели. 237 жители са се възползвали от опцията да подадат електронно декларация за облагане с налог при придобиване на имущество, а 143-ма – са употребили услугата за издаване на уверение за съществуване или липса на отговорности по Закона за локалните налози и такси.

С цел улеснение на административния развой в интерес на жителите и бизнеса са създадени и внедрени и следните програмни електронни артикули в Община Варна:

Електронен указател „ Сигнали “

Програмен артикул, в който се вкарват всички сигнали от жители, постъпили по някой от информационните канали за подаване на сигнали. В него се отразява цялостната активност по сигналите – от постъпването им до закриването им.

Цифров списък „ Стари фамилни регистри “ - Създаването на фамилни регистри води началото си от първото броене на популацията през 1934 година Регистрите се поддържат в настоящо положение до 1977 година, когато се вкарва системата ЕСГРАОН и стартира съставянето на персонални регистрационни картони (ЛРК). Регистрите се употребяват като първоизточник на данни за издаване на разнообразни документи по гражданско положение – за родствени връзки, за еднаквост на имена, удостоверения за наследници, за доказване на български генезис, за определяне на съществуване на българско поданство и други

Електронният списък „ Стари фамилни регистри “ съставлява база данни, съдържаща сканирани копия на регистрите, с опция за търсене по разнообразни авансово избрани детайли. До базата данни е обезпечен достъп на всички длъжностни лица по гражданско положение с работно място в 11-те администрации, т.е. работни места, физически разположени в административните здания на общината, регионите и кметствата. Всички регистри са архивирани по метод, който да обезпечи запазването им в законовия период, само че във допустимо най-икономичния вид за пространствено разположение.

Електронен списък „ Местни налози “

Създаването на електронен списък „ Местни налози “ се показва в създаване на софтуерен артикул и техническото култивиране на наличните документи. За всяка разкрита партида на данъчнозадължено лице е основана електронна директория, съдържаща подадената декларация дружно приложенията. Сканирани са „ старите “ заявления, подадени и съхранявани до основаване на електронния списък. Всеки нов документ (декларация или приложение) се прибавя в системата в електронен вид. Извършването на информации и издаване на документи въз основата на обработените заявления се реализира от работното място на служителя, т.е. не се постанова търсене на хартиените носители, изваждане, прекопирване, връщане в архива. Системата е основана с благоприятни условия за търсене по разнообразни детайли.

Електронна платформа за кандидатстване с юношески планове

Електронната платформа е основана за подкрепяне на дейностите по Наредбата за изискванията и реда за финансово подкрепяне на юношески планове, осъществени от неправителствени организации по стратегия „ Младежки действия “ на Община Варна. Кандидатстването с планове през електронната платформа облекчава процеса на подготовка, комплектоване и подаване на планови оферти от Неправителствени организации от една страна, а въпреки това облекчава административните действия – регистрация, разглеждане, оценяване обработка. Практиката е резултат от партньорската работа на общинската администрация и неправителствения бранш.

Електронен продан на информация за служебно прилагане

С цел усъвършенстване на връзката сред Община Варна и здравните заведения на територията на град Варна е открита процедура за изпращане на известията за гибел, издадени от способените медицински лица, подписани с електронен автограф и криптирани, на особено основан за тази цел електронен адрес. С прелюдия електронен продан на известия се реализират няколко съответни резултата: понижаване на времето за издаване на съответния акт за гибел, превъзмогване на отрицателните последствия от нелоялната пазарна конкуренция, подпомагане и помощ на жителите с оглед прочувственото им положение по отношение на тъжния мотив.

Е-архив – електронни папки по партиди по ЗМДТ. Системата основава електронна директория по партиди със запазване и актуализиране на постъпили документи.

Електронни услуги в туризма - Системата съдържа 3 модула. Модул „ Категоризации " - в дирекция „ Туризъм “ - през него онлайн се подават и издават документи за категоризация на туристически обекти. Модулите „ Декларации “ и „ Туристически налог " - работят в дирекция „ Местни налози “, надлежно за oнлайн подаване на заявления и начисляване на туристически налог за местата за настаняване.

Електронни услуги за таксита - Консолидиран електронен указател на позволения за таксиметров транспорт на пасажери. В него се записват заявките за започване и прекъсване на активност и за смяна на условия. Чрез регистъра се прави електронен продан на данни с осведомителната система за локални налози и такси, което разрешава автоматизирано начисляване на налога и електронна инспекция на отговорности.

„ Сладко бебе “ - Система за ръководство на дейностите в детските ясли. Създава и поддържа единна база данни на децата, посещаващи общинските детски ясли. Чрез нея се обезпечават благоприятни условия за електронно възнаграждение на дължимите такси, наблюдаване и надзор върху дейностите в детските ясли, в т. ч. финансови индикатори, чиновници, отчетност, разноски за храна и т. н. Функционира и модул “Web родител “, през който всеки родител има достъп до информация за детето си.

„ Щастливо детство “ - Система за ръководство на дейностите в детските градини. Създава и поддържа единна база данни на децата, посещаващи общинските детски заведения. Системата дава опция за електронно възнаграждение на дължимите такси. Чрез нея се реализира наблюдаване и надзор върху дейностите в детските ясли, в т. ч. финансови индикатори, чиновници, отчетност, разноски за храна и така нататък Функционира и модул “Web родител “, през който всеки родител има достъп до информация за детето си.

„ Електронен банкет “ - Система за електронен банкет в детски ясли и детски градини. Дава опция за електронно подаване на документи и автоматизирана обработка на резултатите. Системата обезпечава бистрота на приема, икономисва време на родителите и облекчава работата на чиновниците.

„ Електронен банкет в първи клас “ - Единен портал за онлайн кандидатстване във всички учебни заведения с банкет в първи клас. Осигурява се бистрота при кандидатстване и класиране. Обработката на резултатите се прави автоматизирано по авансово направени и одобрени критерии. Програмата работи интегрирано с местна база данни „ Население “.

„ Юрисконсулт “ - Продуктът дава опция за ръководство на делата в дирекция „ Правно-нормативно обслужване “. Проследява се целият развой – от разкриване на правосъдно произвеждане до дефинитивно решение на съответната правосъдна инстанция.

„ Електронна платформа фонд „ Култура “ - Системата дава опция за кандидатстване за финансиране от фонд „ Култура “ по разнообразни тематични посоки – „ Творчески планове “, „ Мобилност “, „ Национални е европейски копродукции “, „ Културно и историческо завещание “. Подаването на планове е напълно онлайн. Напълно автоматизирано е оценяването и класирането по критериите на фонда.

Електронна услуга за държавни институции и общини - Във връзка с използване на наредбите на член 87, алинея 11 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, по отношение на даване на информация за съществуване или липса на отговорности на лица, участващи в процедура по оповестени публични поръчки, е въведена услуга по електронно даване на тази информация. Услугата е предопределена за държавни институции и общини. Електронните информации са безвъзмездни и се получават след регистрация на оторизираните от съответната администрация лица на уеб страницата на Община Варна. Потребителите се записват еднократно, като се оторизират с техния дипломиран електронен автограф.

Електронен продан на информация за служебно прилагане - Осигурена е опция за служебно осъществяване на информации в базата данни „ Местни налози “ за задачите на административното обслужване, в т. ч. и за районните администрации. Осигурена е опция за служебно осъществяване на информации в базата данни „ Население “ за задачите на административното обслужване.

Електронно служебно удостоверение за съдимост (ЕССС) - Издава се от Министерството на правораздаването след подаване на заявки от оторизирани чиновници от общинската администрация, включително от регионите и кметствата.

Система за електронен продан на известия (СЕОС, електронен документооборот) - СЕОС е централизирана система на електронното ръководство, създадена и поддържана от Държавната организация „ Електронно ръководство “ (ДАЕУ). Чрез СЕОС се отстрани хартиения продан на документи сред администрациите. От 2018 година Община Варна е приведе деловодната си система в сходство с единния стандарт и е участник в електронния документооборот.

Среда за междурегистров продан (REGIX) - Система за служебно заявяване и издаване на удостоверения от налични системи и регистри за задачите на административното обслужване или за служебни цели. Разрешаването на достъп до другите регистри се прави поетапно със заповед на Председателя на ДАЕУ. Към сегашния миг Община Варна е получила и употребява интензивно достъпа до Имотния указател (Агенция по вписванията), Класификатора на актуалните и непрекъснатите адреси (Министерство на районното развиване и благоустройството), Регистър на уведомленията за трудовите контракти и уведомленията за смяна на шеф (НАП), Регистър на приетите дипломи за добито висше обучение в чужбина (Национален център за информация и документация).

Виртуален ПОС терминал за заплащане на локални налози и такси.

Миналата година Българската асоциация по осведомителни технологии (БАИТ) награди Община Варна за електронната система на фонд " Култура “, категория " Общинска администрация ". Мотивите, с които Варна е предпочетена от конкуренцията са, че с внедряването на системата се реализира бистрота при консумиране на обществени финанси.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР