1600 лева стига разликата в средната заплата у нас между

...
1600 лева стига разликата в средната заплата у нас между
Коментари Харесай

Средната заплата варира значително - по-висок доход не означава по-добър живот

1600 лв. стига разликата в междинната заплата у нас сред обособените области. Това демонстрират последните данни на Национален статистически институт.

" Отчетеното е изцяло обикновено и естествено.  Даже в някои връзки бих очаквал и по-голяма разлика. Ако се влезе в по-голям подробност, на секторно равнище, ще се усили тази разлика, имайки поради, че показаните данни бяха на регионално равнище. Регионалната география постоянно смекчава и междинната претеглена изглажда диференциацията, която към този момент обективно съществува в нашата страна ", съобщи ръководителят на катедра " Регионална и политическа география ” към СУ " Св. Климент Охридски "   доцент Косьо Стойчев в студиото на " България заран ".

По негови думи обаче би трябвало да се обърне внимание на обстоятелството, че по-голям наличен приход не значи по-добър метод на живот, защото в по-големите градове, където е и по-висока заплатата, е по-висока издръжката за живот.

" За младите експерти несъмнено съставлява сериозен тласък за релокация  и вътрешна миграция в страната. Анализът потвърждава още едно нещо - имаме едно мощно ядро там където имаме триумф, да вземем за пример в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, което употребява трудово ресурсите на своята външна страна и тя резервира своята структурна уязвимост ", означи още доцент Стойчев.

За  Bulgaria ON AIR Георги Първанов  от Българската конфедерация по заетостта разясни каква е повода за несъответствието в междинните заплати в страната.

" Географската специфичност и съществуването на някои избрани структуроопределящи предприятия.  Доста високият резултат на Варна се дължи на близката Девня и предприятията там, които подвигат равнищата на възнаграждение. От друга страна Пловдив, който регистрира една концепция по-нисък резултат, там общините, в които са индустриалните зони, са извадени от резултата на града. Нашите усещания от пазара на труда са по-различни и те са, че Пловдив несъмнено е с по-високи равнища от Варна и други градове ", сподели Първанов.

Той уточни, че в България пазарът на труда страда и от липса на фрагменти, които да запълнят работните места в страната.

" Хората ги няма и другият огромен проблем е, че фокусът ни би трябвало да бъде ориентиран към привличане на вложители,  на работа във връзка с демографския проблем. До края на деня България ще намалее с 240 индивида. Чисто физически тези хора, които са нужни, тези 200 000 ги няма и в тази посока би трябвало да се работи ", съобщи Първанов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР