160-хилядният Оснабрюк е сред германските градове, в които през последните

...
160-хилядният Оснабрюк е сред германските градове, в които през последните
Коментари Харесай

Цигани от България превърнаха китен германски град в "опасна кочина"

160-хилядният Оснабрюк е измежду немските градове, в които през последните години идват относително доста хора от България.

В Оснабрюк те се заселват основно в един квартал. Как наподобява през днешния ден животът там?

Хиляди роми от България година след година се заселват в Германия.

В случая става дума не толкоз за добре образованите и квалифицирани българи, които елементарно си намират работа и се интегрират в обществото, а за роми с по-ниско или никакво обучение, които неведнъж са представители на малцинствата.

Немците с митинги против нашите роми, стигна се до кръв!

Те в началото избираха огромните немски градове, само че в последно време стотици се насочват и към по-малки обитаеми места, където измежду локалните управляващи, политиците и жителите последователно се избистря една и съща картина:

новопристигналите неведнъж са подмамени в Германия от безсъвестни гешефтари, които ги подслоняват против доста пари в порутени здания и въртят далавери с трудовите им контракти и обществените помощи, написа Дойче веле.

На самите роми би трябвало да помогнем, а на гешефтарите да отрежем бизнеса - такава е общата настройка в доста немски градове, които се натъкват на казуса. Един от тях е 160-хилядният Оснабрюк в провинция Долна Саксония.

Животът в "квартала на ромите "

"През последните две години беше реализирано доста във връзка с интеграцията на новозаселили се роми от България ", твърди партията на Зелените в Оснабрюк.

Според Зелените най-важното е тези хора да получат подготовка и работа, с цел да се измъкнат от бедността.

В същото време полицията и Службата по реда дават съдбоносен отпор на всички измамници и експлоататори, които се възползват от затрудненото състояние на тези хора, акцентират Зелените.

За какво тъкмо става дума? И кои са тези роми от България в Оснабрюк?

Германска медия: Писна ни, към този момент ни се повръща от роми от България

Няколко изявления в локалните медии в елементи изясняват казуса.

След като българите и румънците получиха право на свободно напредване в Европейски Съюз, в града започнаха да идват роми от България.

В момента обществени помощи получават 32,5% от тях: 460 души в трудоспособна възраст и 252 деца.

През предходната година това е коствало на общината 3,6 милиона евро - с 1 милион по-малко, в сравнение с през 2016. Тази година се чакат още по-ниски разноски - не повече от 2,6 милиона евро.

Част от тези роми в началото се хващат на почасова работа и след три месеца към този момент имат право на обществени помощи, в случай че изгубят работното си място.

Местните управляващи, бюрата по труда, полицията и митническите служби считат, че в доста случаи се злоупотребява: показват се подправени или нередовни трудови контракти и контракти за наем, с цел да се получат обществени помощи.

Германска медия: Мерките в България за интеграция на ромите са белязани с провали

В един отчет на полицейските служби, представен от вестник "Хазепост ", се твърди, че ромите с българско поданство в Оснабрюк във висока степен са жертва на трудова употреба и неприятни условия на труд.

Често пъти те не познават правата си или не знаят по какъв начин да ги защитят.

А тъй като нормално съвсем не приказват немски, те стават лесна жертва на "черни овци " измежду работодателите, които гледат да се облагодетелстват за тяхна сметка, написа в отчета.

Катарина Пьотер от Социалната работа в Оснабрюк изяснява, че множеството роми в града принадлежат към турскоговорящото малцинство в своята страна.

Много е мъчно да се откри кои са медиаторите, които ги довеждат в града и им обезпечават въпросните съмнителни контракти.

Пьотер твърди обаче, че решителните дейности на локалните управляващи към този момент са внесли ужас измежду медиаторите.

Повечето новозаселили се са жертви точно на тези медиатори и по тази причина би трябвало да им се помогне, акцентира Пьотер и споделя за разнообразни ограничения, измежду които и подкрепяне на децата в подготовката им за учебно заведение.

Политиците в Оснабрюк са единомислещи: медиаторите и трафикантите би трябвало да бъдат преследвани, а на експлоатираните хора от България би трябвало да се оказва помощ.

Темата е изключително гореща. След като един локален политик от ХДС съобщи, че множеството роми в града не работят, а единствено получават обществени помощи, Зелените го упрекнаха в расизъм.

В същото време в квартала "Шинкел ", където живеят множеството новозаселили се, проблемите нарастват - до такава степен, че медиите започнаха да го назовават "опасна зона ". Сандра Дорн от „ Нойе Оснабрюкер Цайтунг " посети тази "зона " и беседва с хората.

Ето в резюме някои от нейните наблюдения:

"Тук към този момент живеят единствено български роми. Но аз се разбирам с тях. "

"Проблеми с боклуците и с плъховете, ужасни условия на живот, групи мъже, които висят по улиците - по този начин беше преди година. (…) А по какъв начин наподобяват нещата през днешния ден? Оглеждаме се за отпадъци и за празни бирени кенчета, само че вместо това виждаме лехи с цветя.

Там цъфтят рози и теменуги, оградени с дребни плетчета от пръчки и връв.

Съседката го е направила, споделя един възрастен господин, немец от полски генезис. (…) "Тук малко или повече към този момент всичко е българско ", споделя той.

Мъжът живее от 1999 година в тази кооперация. Навремето съседите му били португалци, турци и германци.

"Всички си откриха по-добри жилища ", прибавя той. Сега тук живеели единствено българи. "Но аз добре се разбирам с тях ".

Мъжете по улицата с съмнение следят нашата журналистическа намеса. Но в близост има и дами с дребни деца. Пред един вход са изкарани остаряла софа и столове. Не, не били за изхвърляне, изясняват ни:

"Нашите сънародници имат обичая да поседнат на открито и да изпият по бира ", просвещава ни Неждет Халилов - немски жител с български корени, който държи магазин за хранителни артикули и лавка.

По-нататък авторката на репортажа беседва с двама роми от България. Единият не знае немски, а другият ѝ изяснява, че е доста удовлетворен - работи като разносвач на вестници на цялостно работно време. В България работа няма, изяснява мъжът.

"Трудно е ", споделя Кристоф Твент. Той и жена му нямат нищо срещу българските им съседи, въпреки че от време на време са много изнервени: пушекът от скарите ежедневно и часове наред прониква в градината им.

И още: българските магазинчета били отворени съвсем непрекъснато, в това число и в неделя, а стълпотворението било огромно.

Освен това на Кристоф Твент му се налагало всяка заран да излиза на улицата с огромните щипци, с цел да събира отпадъци. А питателните боклуци по улицата привличали плъховете.

"Искаме тези хора да се усещат добре "

Семейство Твент се усеща безпомощно. Сузане споделя за здания, които били "отчайващо препълнени ".

"Там живеят необикновено доста деца ", прибавя Твент. "Но ние от сърце желаеме тези хора да се усещат добре ".

Двамата изясняват, че в последно време полицейското наличие се е нараснало: "от нула на малко ".

В края на репортажа Карстен Фридеричи от гражданското съдружие "Шинкел " твърди, че ситуацията в квартала в действителност се усъвършенства, само че "проблемната обстановка " си остава.

"Не знаем дали нещо се е трансформирало във връзка с тези структури, които примамват тук хората от България с огромни обещания ", споделя той.

Според него в някои от постройките живеели дами, принуждавани да проституират.

"Службата по реда и полицията са длъжни да разкрият причинителите, а жертвите имат потребност от помощ ", заключава Фридеричи.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР