160-годишният дворец е издържал две световни войни, падането на Османската

...
160-годишният дворец е издържал две световни войни, падането на Османската
Коментари Харесай

Експлозията в Бейрут разруши емблематичен дворец от 19 век

160-годишният замък е издържал две международни войни, рухването на Османската империя, френското ръководство и ливанската самостоятелност. След гражданската война в страната през 1975-1990 година са били нужни 20 години на грижлива реституция, с цел да може фамилията да върне на двореца предходното му величие.

" Само за секунда всичко беше разрушено още веднъж ", споделя пред Асошиейтед прес Родерик Сурсок, притежател на емблематичния замък Сурсок, една от именитите здания в ливанската столица.

Той пристъпва деликатно върху отломките от срутените тавани, преминавайки през стаи, цялостни с прахуляк, изпочупен мрамор и портрети на неговите предшествениците, висящи изкривено от напуканите стени. Всички тавани на горния етаж са изчезнали, паднали са и някои от стените. Степента на опустошение от голямата детонация на пристанището в Бейрут предходната седмица е 10 пъти по-голяма от породеното от 15-годишната революция, споделя той.

Повече от 160 души бяха убити при гърмежа, към 6000 бяха ранени, а хиляди жилищни и административни здания бяха развалени. Няколко здания с историческа стойност, обичайни ливански къщи, музеи и художествени галерии също понесоха вреди в друга степен.

В двореца Сурсок, издигнат през 1860 година в сърцето на остарелия Бейрут, на рид, издигащ се над към този момент заличеното пристанище, има красиви творби на изкуството, мебели от епохата на Османската империя, мрамор и картини от Италия - събрани от три дълголетни генерации на семейство Сурсок. Православното семейство, родом от византийската столица Константинопол, в този момент Истанбул, се открива в Бейрут през 1714 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР