16 януари,събота, 14:17Днес 16.01.2021 г. е един исторически ден за

...
16 януари,събота, 14:17Днес 16.01.2021 г. е един исторически ден за
Коментари Харесай

Няма връх, който да стои по-високо от Живота!

16 януари,събота, 14:17
" Днес 16.01.2021 година е един исторически ден за алпинизма, за който ще се приказва дълго време. Голяма група от непалски шерпи демонстрираха, че невъзможното е допустимо, като изкачиха единствения неизкачен през зимата осемхилядник. Сърдечно ги приветствам! Радвам се, че тъкмо те първи изкачиха върха. Заслужават го! Силно имам вяра, че и ние ще имаме късмет и положително време през идните дни. Невероятно сложен връх, който постоянно няма изкачвания даже през летния сезон. Браво, момчета! Гордеем се с вас! "  


Това написа в страницата си във фейсбук в ранния съботен следобяд доктор Атанас Скатов. Световните организации оповестиха за невероятното достижение на десетимата непалци, които съумяха да покорят втория по височина международен връх, считан за по-труден от първенеца Еверест, само че малко след насладата пристигна и скръбта с вестта за гибелта на един от алпинистите, който е умрял на слизане към базовия лагер. Ето по какъв начин описа за това българинът, който потегли за Непал с задачата да забие българския трикольор на К2:
Събота, 15:38 " Голямата наслада от триумфа през днешния ден доста бързо бе помрачена. На слизане към базов лагер моя огромен другар, мотиватор и най-хубавия планинар, който познавам, Серджи падна и към този момент е в небесното царство. Серджи живееше в небесата, най-хубавия спортист, който познавам, приключил сполучливо доста триатлони, айрън мен, ултра мен и необикновен планинар с високи достижения. Винаги ми помагаше доста със препоръки. Невероятно добър човек, непретенциозен, постоянно ухилен, радушен.Заедно изкачихме върховете Г2 и Даулагири през 2019 г.Не съм на себе си и не знам по какъв начин ще продължи тази експедиция.Изказвам моите откровени съболезнования към околните и роднините на Серджи, както и към неговите симпатизанти.Той ще е постоянно в сърцата ни!Липсваш ни мощно! "
В петък Скатов разгласи, че е слязъл на базов лагер след втората му адаптация до лагер 2 на 6600 м. Разказа за съществени тествания при мощен вятър, счупена палатка, негодна за прилагане. " Добре че имахме втора палатка " - прибавя той. На 13 януари той взема решение да слезе в базовия лагер, макар че има екипировка за върха. " Трудно се климатизирам на тази зимна експедиция и не съм в моята форма. Също по този начин се убедих, че това е най-трудният осемхилядник. Теренът е доста техничен и рисков. Падат камъни и към този момент няколко души пострадаха,  един с заплаха за живота. Труден и доста рисков връх " - разяснява Скатов.
Във Facebook хората, които с постовете си поддържат Скатов в желанието му, не са единомислещи за това дали да продължи да щурмува К2 или да остави това начинание за другата година. Ето някои от препоръките, отправени към българина на върха на света:
" Човек би трябвало да слуша интуицията си и да внимава за знаците, които ясно демонстрират какво да не прави и накъде да продължи. Меснер постоянно се е вслушвал в интуицията си и е предпочитал да се откаже, когато е належащо. Изкачил е 14-те, само че 13 пъти се е отказал. Победата и неуспехът се одобряват с чест и зрялост. Животът е по-ценен! "
" Според мен се върни. Догодина пробвай отново. Има доста знаци, които приказват да се върнеш без К2. Хората ще те почитат повече, в случай че покажеш, че човек би трябвало да покажа разсъдък. "
" На Наско триумф, само че с разсъдък! "
" На всички ни от дивана с телефон е елементарно да вършим мнения, да се качи ли Наско или не, рисково ли е, не е ли рисково, К2 няма да избяга и така нататък "
" Върнете се жив и здрав, това е най значимо! Бъдете блажен! "
" Да се върнеш жив и здрав, покорил върха! "
" Закрилян, здрав, блажен бъди и.. Напред, нагоре, за един по-чист, добър, хубав, обективен свят. "
" Успех каквото и решение да вземе. Но да се върне жив и здрав. "
" Послушай интуицията си. Тя в никакъв случай не лъже. А К2 ще си е на мястото и през пролетта, ще си е там и идната зима. Успех! "
" Няма връх, който да стои по-високо от Живота! Поздравления за разсъдъка! "
" Браво Наско! Не постоянно изкачването на върха с цената на всичко е победа. Победа за мен е да си самоуверен и да вземеш верните решения, които интуицията ти демонстрира, да стигнеш до там, до където си подготвен. Ние сме с теб в Молитвите си и дано Бог те пази. "
" Успешен си единствено в случай че се върнеш.Всичко друго няма значение.Успех! "
" Поздравления за проявеният разсъдък и силата на волята! Човек когато желае нещо доста мощно то ще стане! "
" Върнете се, не рискувайте живота си! Никой не е победил природата и живота! "
" Геройство е... когато дейностите на човек са подбудени от разсъдък и мъдрост. С теб сме. Сърдечни поздрави. "  


Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР