16 вече са огнищата при домашни свине и 20 са

...
16 вече са огнищата при домашни свине и 20 са
Коментари Харесай

Огнище на африканска чума по свинете и в Търговище

16 към този момент са огнищата при домашни прасета и 20 са случаите при диви свине в страната ни.

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) удостовери едно ново огнище на Африканска чума при домашни прасета в област Търговище в стопанство, в което се отглеждат 12 нерегистрирани прасета – квартал „ Въбел “, град Търговище. Взетите проби от свинете са доказани като позитивни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС), през днешния ден, 17 юли 2019 година Това оповестиха от пресцентъра на организацията.

Огнището е открито в границите на пасивното наблюдаване в следствие от постъпили в ОДБХ към БАБХ уведомления за заболеваемост при домашните прасета.

В землището на ДЛС „ Черни Лом “, град Попово, област Търговище е открит и случай на Африканска чума при диво прасе.

До този миг в област Търговище не беше установено болестта АЧС при домашни или диви прасета.

В област Русе бе доказан случай на Африканска чума при дива свиня в землището на Горно Абланово.

Случай с три диви прасета, открити мъртви, бе установен и в област Враца, в землището на ДУ „ Дъбник “, град Враца.

В Търговище са основани зони на рестрикция (3 км защитна и 10 км надзорна зони), в които са наложени ограничения за надзор и очистване на АЧС. Предстои насилственото умъртвяване по човечен метод и обезвреждането на домашни прасета в 3 км защитна зона при съблюдаване на условията на Наредба № 22 за понижаване до най-малко страданията на животните по време на кръвопролитие или умъртвяване.

Аналогично на към този момент подхванатите ограничения при предходните установени огнища, в основаните зони на ограничаване в засегнатите области се организира засилен клиничен и лабораторен контрол.

Няма наранени индустриални ферми в рестриктивните зони, които са основани.

От началото на 2019 година до през днешния ден, 17 юли 2019 година, са регистрирани 16 огнища на болестта Африканска чума при домашни прасета – 11 в област Плевен, 1 в област Бургас, 1 в област Враца, 2 в област Русе и 1 в област Търговище. Засегнатите животновъдни обекти са главно от вид „ персонално стопанство “, които не са регистрирани в БАБХ и една фамилна свинеферма от вид А.

Към сегашния миг 20 са случаите при диви прасета – 8 за област Силистра, 6 за област Добрич, 1 за област Варна, 2 за област Плевен, 1 за област Русе, 1 за област Враца и 1 за област Търговище.

В резултат от огнищата на АЧС, общият брой на умъртвените домашни прасета е 375.

БАБХ още веднъж предизвестява, че се не разрешава влизането и излизането на хора и коли без позволение от БАБХ, в региона на обектите, по време на осъществяване на ограниченията, разпредени със заповед (9.7.2019г.) на изпълнителния шеф на Агенцията, като се изключи чиновници на Министерство на вътрешните работи, медицински лица, включително и Спешна здравна помощ, представители на централната и локалната власт, и регионалната администрация и лица имащи адресна регистрация в съответното обитаемо място.

Транспортирането на животни може да се прави единствено, в случай че животните са разпознати, произлизат от животновъден обект под ветеринарен контрол и са съпроводени с ветеринарномедицинско удостоверение за напредване. Също по този начин, животните следва да се транспортират със профилирани транспортни средства, което е утвърдено от БАБХ за сходни действия.

БАБХ припомня, че е от значително значение стопаните да съблюдават разпоредбите за предварителна защита на болестта. Всички случаи на заболели и умрели прасета би трябвало да бъдат докладвани неотложно. АЧС е заболяване с капацитет на бързо разпространяване, вирусът е извънредно резистентен в околната среда, като фактор за разпространяването му, с изключение на инфектирани прасета, са и нечисти свинско месо и артикули, транспортни средства, съоръжение и други /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР