16 учебни заведения от областта кандидатстват за включване във финансирането

...
16 учебни заведения от областта кандидатстват за включване във финансирането
Коментари Харесай

Шкафче за всеки ученик - мисията невъзможна

16 образователни заведения от региона аплайват за включване във финансирането на шкафчета в класните стаи, където децата да оставят част от учебниците и помагалата и по този начин да се понижи товарът на раниците. Процедурата бе задействана, откакто Министерски съвет гласоподава 6 700 000 лв. за начинанието, а министър Красимир Вълчев отсече, че би трябвало да се обезпечат шкафчета за всички възпитаници от 1. до 7. клас.

Това е втори стадий от акцията, откакто напролет към този момент бяха отпуснати 2,9 млн. лв.. Тогава обаче парите пристигнаха по стратегия „ Осигуряване на училищен шкафчета ” - модул от националната стратегия „ Осигуряване на модерна просветителна среда ” на МОН. От общо 742 кандидатствали учебни заведения в цялата страна в първия стадий пари получиха 592 образователни заведения, от които 56 в Пловдивска област. Тогава кандидатстването ставаше непосредствено в национална електронна платформа на програмата, като бе целесъобразно учебното заведение до добави получената сума със свои средства. Директорите трябваше да изпращат и линк към фотография по какъв начин наподобява мебелировката, с която ще оборудват класните стаи.

Тъй като в този момент парите идват от държавния бюджет, процедурата е друга. Първо Регионалните ръководства събират информации от шефовете какъв брой са учениците от 1. до 7. клас в тяхното образователно заведение. Към цифрата се прибавя информация за какъв брой от тях към този момент са обезпечени шкафчета, без значение с какво финансиране, и за какъв брой деца още са нужни. Обобщените поръчки по области се изпращат в МОН. След това отпуснатата сума ще бъде разграничена съразмерно сред участниците от цялата страна, като в регламента е записано, че парите за едно шкафче не може да са под 25 лв.. Директорите още веднъж са приканени да дофинансират от школските бюджети.

Офанзивата е активизирала производителите и учебните заведения са засипани от предложения на мебелни компании. За качествено дървено шкафче желаят към 60 лв., а за 20-25 можем да купим единствено железно, реагира шеф на пловдивско школо. В неговото има малко над 600 деца във възрастовата група, обрисувана от МОН, за която наложително би трябвало да се обезпечат шкафчета. На школския началник в съответното учебно заведение обаче му е мъчно да накара децата даже да посещават занятия. Такива шкафчета при нас са изцяло непотребни, тъй като са други проблемите, изясни той. Няма по какъв начин да дофинансира от делегирания бюджет и счита, че със наложителното слагане на шкафчета тук-там ще се създадат непотребни разноски с ниско качество на финала и дребен резултат.

В момента на национално равнище се уточняват постъпилите поръчки, защото има дублажи с предходната акция и учебни заведения, които кандидатствали, а след това се отдръпнали. Предстои разпределянето на средствата, като парите на утвърдените ще бъдат преведени по сметките на учебните заведения и би трябвало да се изразходват до края на календарната година, след което до края на януари да бъдат регистрирани в РУО и МОН.

Награда! Така ти се пада

Част от парите по самодейността " Шкафче за всеки " ще отидат в Полша и Турция, тъй като се оказа, че у нас няма производители, които да се включат в условията за цена и качество. Повечето снабдители са единствено медиатори. Някои от тях търгуват с мебели, други имат напълно друга активност и просто са кандидатствали за поръчките. Оказва се, че огромна част от шкафчетата ще дойдат от Турция. Има и такива, които се сглобяват тук, само че с полски материали.

СУ „ Софроний Врачански ” в ЖР „ Тракия ” е едно от пловдивските образователни заведения, които са кандидатствали за финансиране и в двата стадия на акцията за слагане на шкафчета в класните стаи. Подава поръчка за втората, до момента в който още чака шкафчетата, поръчани с парите от първата.

През май по националната стратегия школото поискало средства, с цел да сложи кабинки в 9 класни стаи на възпитаници от прогимназията. За начален курс към този момент е осигурила със свои средства. Спрях се на модел с 3 дървени модула, във всеки от които има по 8 шкафчета, разказа шефът Пенко Рисков. Материалът е ПДЧ със особено покритие и окантоване. Школският началник изясни, че не утвърждава металните, тъй като елементарно се деформират и стават неизползваеми. Школото вложило общо 9400 лв., като 2400 лева от сумата осигурило от своя бюджет. След като подписало контракта през август, превело половината пари и закачало. Оказало се, че компанията е наша, само че производството става в Турция. Доставката се бави към този момент 1 месец и шкафчетата още не са сложени в класните стаи. В школото ги чакат всеки миг, с цел да ги инсталират и да се доразплатят. Ако са удовлетворени и в случай че получат финансиране още веднъж, ще ангажират същия снабдител - с цел да станат идентични класните стаи.

Сега с парите, отпуснати от Министерски съвет, Пенко Рисков желае да оборудва още 12 класни за 302 деца. Така за всички възпитаници от 1. до 7. клас към този момент ще има шкафчета.

Според плановете на школото цената на едно е към 30 лв.. Няма по какъв начин да се реализира качество без лично дофинансиране, безапелационен е Рисков.

Забавянето на първата доставка дори му направило услуга. В началото на образователната година от полицията позвънили да питат дали ще поставя шкафове и предизвестили да не са в коридора - поради пожарната сигурност и вероятно блокиране на изходи при потребност от евакуация.

Доброто желание се оказа не напълно елементарна работа за осъществяване, заключи Рисков. И добави, че в тази ситуация е на място шегата, с която постоянно закача учениците: „ Награда!... Така ти се пада! ”.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР