16 са новите регистрирани случаи на коронавирус у нас. Общият

...
16 са новите регистрирани случаи на коронавирус у нас. Общият
Коментари Харесай

16 новозаразени с коронавирус у нас, 354 общо

" 16 са новите регистрирани случаи на ковид у нас. Общият брой на инфектираните в България става 354 ", съобщи проф. ген. Венцислав Мутафчийски на постоянния брифинг на Националния действен щаб.

В болница са 127 души, 13 са интубирани, 15 са излекувани. От всички болни 200 (56%) са мъже, а дамите заемат 44% или 154. Средната възраст е 45 година, а междинната възраст на умрелите – 66 години.

Най-възрастният пациент е на 86 години, а най-младият е 3-годишно дете.

В Благоевград случаите са 10, в Бургас - 14, Варна – 17, Велико Търново – 2, Габрово – 2, Добрич – 6, Кърджали – 5, Кюстендил – 2, Ловеч - 1, Монтана – 16, Пазарджик – 7, Перник – 5, Плевен – 8, Пловдив – 21, Сливен – 4, Смолян 7, София – 221, Стара Загора – 2, Хасково – 1, Шумен – 3.

След края на епидемията ще стане ясно какви са били рисковите фактори за пушачи и непушачи.

Относно неналичието на дезинфектанти, ген. Мутафчийски съобщи, че не е правилно това. Той заяви, че персонално е ревизирал и в 8 от 10 аптеки е имало.

" Лично ревизирах през вчерашния ден, в 8 от 10 аптеки има дезинфектанти. За маски казусът е значителен в световен мащаб. Във Франция са поръчани 1 милиарда маски и няма. Изчерпват се защитните дрехи, има огромен недостиг на проби ", сподели още той.

Шефът на Щаба изрично съобщи, че лицата могат да вървят само до магазин, с цел да си пазарят, до аптека, до банка, да си платят сметките или до работа. " Абсолютно неразрешено е да се вършат всевъзможен тип разходки на разнообразни места ", безапелационен бе той и разясни, че получава извънредно доста мейли по тематиката за разходките, само че към този момент не може да им дава отговор.

" Ако има събиране на повече от 2 лица - това не е позволено. Много хора се усещат накърнени, че им се лишава правото на придвижване. Няма да давам отговор повече на имейли. Получих въпроси по какъв начин би трябвало да се разхождат деца с увреждания, възрастни. Основанията са, че ще се заразят с ковид и могат да умрат, не знам какви повече да им дам. Това е народопсихология. Целият свят гори, а ние да се разхождаме ", добави той.

" Нито една мярка не цели да унижи някой ", изрично съобщи още ген. Венцислав Мутафчийски. Той изясни обаче, че не би трябвало да се мисли, че маската е сигурност. " Напротив ", сподели той и изясни, че няма никакво значение, в случай че някой е с маска, съблюдава два метра разстояние, само че пипа всичко и след това допира лицето си.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР