16 октомври 1912 г. се счита за бойното кръщение на

...
16 октомври 1912 г. се счита за бойното кръщение на
Коментари Харесай

110 години от първия боен полет на българската авиация

16 октомври 1912 година се смята за бойното кръщение на младата българска военна авиация. На тази дата е осъществен първият военен полет в историята на нашата авиация. Двама млади български водачи летят над Одринската цитадела и хвърлят ръчни гранати над гара Караагач. Това е и първият военен полет в Европа, споделя БГНЕС.

Освен разузнаване на силите на съперника е осъществено и първото над остарелия континент бомбардиране от въздуха в същинска фронтова конюнктура. Доказано е, че самолетът може да бъде употребен и като нападателно бойно средство. Днес гарата Караагач е реставрирана и е посещавана от доста туристи, в това число българи.



В навечерието на Балканските войни /1912-1913 г./ България разполага освен с военно-въздушни сили, само че и с подготвени водачи. Общият брой на самолетите е 21, които в хода на бойните дейности те нарастват до 35. За разлика от България, Османската империя има единствено самолети - 20 на брой. Някои от тях в хода на стремителното българско нахлуване към Цариград попадат в български ръце. Така се случва с двата пленени край Лозенград „ Харлан “.

Първият полет за бомбардировка е осъществен от Радул Миков и Продан Таракчиев. Те летят на аероплан „ Албатрос “, създаден в Германия. При полета са взети две бомби, които са привързани по спонтанен метод в кошове, прикрепени в профил по този начин, че да бъдат употребявани от въздуха. Времето е било слънчево. Пилотите се насочват към гарата, тъй като там могат да нанесат най-сериозни вреди на турците. Бомбите са пуснати от Продан Таракчиев. След осъществяването на задачата, „ Албатросът “ и двамата герои се приземяват наред в Свиленград.



Тази бомбардировка не е като по-късните по време на двете международни войни, само че има голям психически резултат. Турците за пръв път виждат нещо, което ги връхлита от въздуха и избухва огромна суматоха измежду одринския гарнизон. Новината за бомбардировката става международна и ни популяризира в целия съвременен свят. По това време към Щаба на настоящата българска войска има доста задгранични публицисти – от 27 страни, измежду тях е даже и Лев Троцки.



Наличието на авиация приказва за огромния културен и образован прогрес на българите по това време, които за по-малко от 35 години след освобождението си стават водещата нация в района на Югоизточна Европа. Този най-съвременен жанр войски е също по този начин удостоверение за това, че през този интервал българските офицери и генерали са представители на военната интелигенция, имаща големи заслуги за модернизацията на страната ни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР