16 милиона незаети с работа, учене или обучение лица са

...
16 милиона незаети с работа, учене или обучение лица са
Коментари Харесай

Андрей Новаков: България най-бързо се справя с безработицата



16 милиона незаети с работа, учене или образование лица са се присъединили в схемите за гаранция за младежта, а самодейността за младежка претовареност е предоставила директна помощ на над 1,6 млн. младежи в Европейски Съюз. Но към момента недопустимо висок брой младежи – 16,6% в Европейски Съюз и 18,7% в еврозоната, са към момента безработни. Какви ограничения се плануват за тях? Питаме докладчикът на Комисията по бюджети пред Европейския парламент по тематиките, свързани с младежите и младежката претовареност, българският евродепутат Андрей Новаков.

Радвам се, че започнахте с числата, тъй като в случай че кажем тях, би трябвало да кажем още няколко, с цел да съставим цялостната картинка. Всъщност в България коефицентът на безработица измежду младежите до 24 години е 13,9%, като общо за страната, за всички хора, той е 5,8%. Един от най-бързите темпове на стесняване на безработицата е в България.

Аз смятам, че и след 2020г. би трябвало да осигурим задоволително финансиране за тези ограничения, тъй че да не останат необхванати младежи. Това, от което най-вече страда Европа е че младите й хора я напущат. Ако тесе върнат и изберат да развият бизнеса си и основат фамилии в Европа, това ще окаже въздействие и върху стопанската система, и въху инфраструктурата, и върху културата и в съвсем всяка сфера на живот.

Ето за какво считам, че Европейски Съюз би трябвало да откри средства и след 2020г., с цел да финансира стратегии като „ Младежка гаранция “, ограничения от Европейския обществен фонд, стратегии като „ Еразъм + “, „ Креативна Европа “, тъй че колкото може повече младежи да бъдат обхванати и да си намерят устойчива работа.

Младите хора, които са безработни, постоянно са и с по-ниско обучение и обществен статус. Ще бъде ли допустимо да се подсигурява, че фондовете ще доближат до тях, че те ще могат да се възползват, като се има поради процедурата за кандидатстване, формулярите, отчитането и обвързваните с целия развой институции?

Трябва да бъдем почтени и да кажем, че от такива благоприятни условия се възползват най-активните. Но аз смятам, че не може да си затворим очите и за хората с потребности да бъдат заети, да учат или нещо друго, които все още са едва образовани и ниско квалифицирани. Трябва да кажем обаче, че това е голямо предизвикателство. Много мъчно човек без познания, умения и квалификации може да бъде нает трайно.

Според мен решение на този въпрос е дуалното обучение. Тогава, когато още учебното заведение или университетът, в колаборация с компаниите от даден район, създават образователните си проекти и дисциплини. В противоположен случай се оказва, че в град с минна индустрия се образоват диригенти.

Има ли механизъм Европейският съюз за надзор на средствата, които се дават на тази група безработни – с ниско обучение и обществен статус? Защото в България към този момент имаме опит с фондации, които печелят планове за възстановяване на положението на такива групи, само че средствата не стигат до тях?

Едно от позитивните неща на Европейски Съюз е, че всяка стотинка, която се харчи е обект на одит и обществена и транспарантна полемика. Като евродепутат, който работи в Комисията по бюджети, мога да ви подсигурявам, че без да има значение дали става въпрос за младежи, за земеделие, за автомагистрали или за галактически стратегии, всяка стотинка е обект на одит, на отчет и на доклад годишно.

По тематиката работи Екатерина Капрова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР