16 Март - ТодоровденНа този ден имен ден празнуват: Тодор,

...
16 Март - ТодоровденНа този ден имен ден празнуват: Тодор,
Коментари Харесай

Голям празник в събота! Цяла България празнува! Честито на...

16 Март - Тодоровден
На този ден имен ден честват: Тодор, Теодор, Тодора, Теодора, Тошо, Божидар, Божидара, Божанка, Даринка, Божо, Доре, Дарчо, Дора, Дорка, Дарка
Информация за Тодоровден
Тодоровден е преносим църковен празник, честван в съботният ден от първата седмица на Великия пост. Посветен е на Св. Теодор Тирон.
Традиции и традиции на Тодоровден
Легендата споделя, че на този ден Св. Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято. Когато дойде, Св. Тодор слиза от коня и забожда маждрака си (копието си) до него. А самият светец влиза при Бога, с цел да го моли да прати лято на земята.

Във връзка с построената визия за светеца на този ден стават надбягванията с коне (кушии). Затова празникът е именуван още и Конски Великден.

Тодоровден е празник и на младите невести, омъжили се през годината, и по тази причина го назовават и “Булкина неделя ”. Според традицията до Тодоровден те нямат право да месят и пекат самун. Извършват се обреди за здраве и плодовитост на младите булки.

Преди кушията дамите си мият косите с вода, в която слагат плява от яслите на конете. Водата от миенето хвърлят на улицата след конете, с цел да са дълги и здрави косите им като конска грива.

 

imen-den.net

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР