16 хил. българи са се завърнали от чужбина, за да

...
16 хил. българи са се завърнали от чужбина, за да
Коментари Харесай

16 хил. млади и добре образовани българи са се върнали да работят у нас

16 хиляди българи са се завърнали от чужбина, с цел да работят у нас. „ Това е два пъти повече спрямо 2016 година, когато са се върнали малко над 9000 души. През последните години броят на хората, които се завръщат у нас, непрестанно пораства ”, изясни пред „ 24 часа ” зам.-социалният министър Зорница Русинова.

Тенденцията демонстрира, че това са най-вече млади и добре образовани българи, които желаят да се развиват у нас. През предходната година в България са пристигнали да живеят 29 559 души, до момента в който през 2017 година са били 25 597.

Основната причина за завръщането им е растежът на заплатите. През тази година междинната надвишава 1200 лева Най-високи са възнагражденията в IT бранша и телекомуникациите - към 3000 лева, а при финансите и застраховането - 2 хиляди лева

„ Тези суми евентуално са по-ниски от възнагражденията, които младежите биха получили в Германия, Австрия и Англия, само че когато се приспаднат осигуровки, налози и се регистрира покупателната дарба, в действителност един младеж може да получи по-добра реализация тук ”, изясни Русинова.

Сред останалите преимущества са и дългото майчинство, както и опцията за бързо израстване в кариерата.

Средната работна заплата в IT бранша в Германия е към 8000 лева, само че чисто се вземат към 4900 лева Наемите за двустаен апартамент пък може да доближат до 3000 лева, изясняват специалисти по човешки запаси. И регистрират, че междинната работна заплата у нас при този бранш е 3000 лева, като наемите в София са към 700 лева

6000 младежи учат сега в Германия. Това е една от аргументите общественото министерство да направи два кариерни форума там тази година - в Кьолн и Мюнхен. На форумите младежите получават освен съответни оферти за работа у нас, само че и цялостна информация за положението на стопанската система в страната.

„ Правим прелиминарен разбор какви специалности учат студентите и в кои университети. Тази информация се дава на работодателските организации, с цел да можем да паснем хората, които ще посетят форумите, на условията на бизнеса ”, изясни Русинова, която персонално коментира какви са преимуществата на страната ни.

Над 700 млади българи са посетили ревютата във Виена, Лондон, Кьолн и Мюнхен. А през есента подобен конгрес ще се направи и в Холандия. Голяма част от тях са си намерили работа у нас и ще се завърнат още това лято.

Една от тях е Стефани, която е приключила в Австрия, само че си е намерила добре платена работа в областта на телекомуникациите.

„ Още през предходната година отидох на един от форумите. Но този път бях безапелационна, че желая да си намеря работа в България ”, споделя момичето. Още този месец тя ще стартира работа в София.

Форумите посещават и чужденци. Така британец е изискал да работи като преподавател у нас. Интерес има и от хора, които дълги години са работили в чужбина.

„ Определено има доста по-голям интерес при младежите, които учат във Англия, да се завърнат у нас. Най-вече поради неуредиците към Брекзит ”, сподели Русинова. И изясни, че министерството прави осведомителни акции, с цел да може сънародниците ни непрестанно да са осведомени какви ще бъдат правата им.

„ За нас е значимо като страна да подкрепим тези младежи, тъй като няма нищо по-хубаво от това един младеж да е приключил в влиятелен университет качествено обучение и да се завърне да работи тук и да се развива. Това е една от полезностите на Европа, тъй като моето потомство не е имало опция да учи в европейски университети ”, добави Русинова.

„ За младежите е забавно и поддържането на плоската данъчна ставка от 10%. Това дава много добра опция на хората с по-високи приходи да се осъществят добре ”, описа Русинова. Сред останалите положителни трендове, които регистрират от общественото министерство, са и трудовото законодателство и опцията за стаж.

Бизнесът се пробва да притегли младите и с корпоративни пакети: в допълнение здравно обезпечаване, карти за спорт и отмора, благоприятни условия за гъвкаво работно време.

„ България дава най-щедрото и дълго майчинство. Това също е привлекателно за младежите. Добър тласък за тях са и другите стратегии за стажуване през министерството и тези, които организираме във компаниите. Надяваме се тази наклонност да продължи и през идващите месеци ”, сподели още заместник-министърът.

При нискообразованите емигранти ползата да се завърнат у нас е по-малък. Причината е, че темпът на повишаване на заплатите при хората без подготовка е много по-слаб, изясняват специалистите. Минималната заплата у нас е 560 лева, като за последните години тя се е нараснала двойно, само че към момента е най-ниската в Европейски Съюз. В Германия тя доближава 1500 евро, като съвсем толкоз е и в Белгия, Англия и Холандия. В Румъния е 865 евро, а в Гърция - 887 евро.

Анализите демонстрират, че по-голяма част от нискоквалифицираните български служащи в чужбина са най-вече сезонни. „ За страдание, трендовете в областта на заплащането на по-нискоквалифицирания труд не са с чак толкоз бърз ритъм, както на висококвалифицираните ”, изясни Русинова. Но съгласно нея тази наклонност демонстрира, че когато човек влага в образование и подготовка, може да получава високи приходи.

От министерството обмислят да създадат информативен ден и в Одеса. „ Там има огромно многообразие на хора, както с висока, по този начин и с по-ниска подготовка, които можем да притеглим ”, съобщи заместник-министърката.

Догодина общественото министерство възнамерява кариерните конгреси да се провеждат и по браншове, с цел да са ориентирани към избрани специалности. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР