16-годишно момиче от пазарджишкия ромски квартал Изток е рекламно лице

...
16-годишно момиче от пазарджишкия ромски квартал Изток е рекламно лице
Коментари Харесай

Момиче от пазарджишкия ромски квартал завърши с пълно отличие в Нидерландия

16-годишно момиче от пазарджишкия ромски квартал " Изток " е рекламно лице на нидерландска гимназия . На билбордовете на учебното заведение и в уеб страницата на образователното заведение е фотографията на Александрина и нейната класна ръководителка. Преди седмица момичето приключи гимназията с цялостно отличие и сега се готви да продължи образованието си в медицински университет

Родителите са уверени, че триумфът на Александрина се дължи на нидерландската просветителна система, която съумява да развие капацитета на всяко дете, без значение от кое място идва.

Бащата на Александрина Янко Янков е безапелационен, че тя нямаше да има този късмет, в случай че беше останала в пазарджишкото гето . Той и брачната половинка му имигрират в Нидерландия и минават през тежък интервал, до момента в който получат статут на нидерландски жители. От години и бащата има към този момент легален бизнес - компания за довършителни строителни действия. Тамошните управляващи не се майтапят и интеграцията на е въпрос на предпочитание, а на обвързване, безапелационен е той.

" Беше на три години и половина и от общината получих писмо, в което ме уведомяват, че в Холандия децата стартират учебно заведение на 4-годишна възраст. Детето беше от самата община записано на учебно заведение, съгласно региона, в който живеем. По същия метод се случи и със сина ми ". 

Всеки родител, без значение на раса и етнос, е задължен да праща детето си на учебно заведение, а разпоредбите са толкоз строги, че няма късмет някой да надхитри системата. Заради смъртен случай в фамилията на Янков, преди години децата пропуснали една седмица уроци. Той получил писмо от шефа на учебното заведение, че в случай че до 3 дни децата не са на учебно заведение, го грози санкция от 8000 евро. 

Подходът към всяко дете е самостоятелен съгласно ползите му. 

Янков е уверен, че ромската интеграция в България един " сапунен мехур ", а обсегът на т.н " рискови деца " в българската просветителна система е единствено на документи. Пазарджишкото гето продължава да се опълчва на разпоредбите, единствено тъй като страната го разрешава, уверен е той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР