16-годишният пианист от Училището по изкуствата в Русе Николай Димитров

...
16-годишният пианист от Училището по изкуствата в Русе Николай Димитров
Коментари Харесай

Пианистът Николай Димитров обра наградите на конкурса „Шуберт“


16-годишният пианист от Училището по изкуствата в Русе Николай Димитров обра премиите в 11-ото издание на Международния конкурс „ Франц Шуберт “, който се организира в Русе, съобщи кореспондентът на БГНЕС в града.

Възпитаникът на клавирния възпитател Даниела Кюркчиева сътвори същински героизъм, откакто имаше присъединяване в състезанието във всеки един от петте дни на конкуренцията, и получи общо седем оценки.

Николай завоюва първа премия при пианистите в трета възрастова група, където участваха реализатори от 19 до 33 години. Въпреки че е единствено на 16 години, той се показа в три тура, в това число свирене на концерт с оркестъра на Държавна опера-Русе. Като самостоятелен реализатор получи и специфичната премия на Българското национално радио – продуциране на студиен запис в БНР, а общинската фондация „ Русе-град на свободния дух “ му даде премия за най-ярко показване на русенски участник.

Като част от дуо „ Апасионато “ дружно с флейтиста Димитър Димитров младият пианист завоюва и Гран при на състезанието. Дуото получи най-високата премия поради изумителното си показване в категорията за камерна музика. Димитър Димитров стана притежател на специфичната премия на преподавателя от Линц Антон Матев за най-хубаво осъществяване на участник от НУИ-Русе.

В останалите категории при пианистите първи награди завоюваха станаха 10-годишната пианистка от Румъния Карина Танасе-Ене, която взе и премията за минимален участник – на 10 години, и Катрин Терзич от НУИ-Русе, която е удостоена и с премия за най-хубаво осъществяване на творба от Шуберт. При клавирните дуа спечелили са Марта Войчик Шикора и Якоб Шикора – Полша, а в класическото пеене - Кристиян Христов от София. В камерната музика първа премия завоюва перкусионният отбор от Плевен „ Акцент “.

Всички носители на първи награди получават и специфичната премия на община Русе – концерт в границите на Международния фестивал „ Мартенски музикални дни “ следващата година. Те ще имат и концерт във Виена в Българския културен център „ Дом Витгенщайн “. Министерството на културата пък ще даде едногодишни стипендии на Катрин Терзич, Цвета Атанасова, Йоана Иванова и Николай Димитров.

Церемонията по награждаването на лауреатите приключи с концерт на носителите на първи награди и Гран при, а финалът бе подложен от Николай Димитров като солист с оркестъра на Държавна опера-Русе под диригентството на Юрий Илинов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР