16-годишната Нургюл Салимова вече е Гросмайстор. Тя спечели титлата на

...
16-годишната Нургюл Салимова вече е Гросмайстор. Тя спечели титлата на
Коментари Харесай

Шахматистката Нургюл Салимова вече е Гросмайстор при жените

16-годишната Нургюл Салимова към този момент е Гросмайстор. Тя завоюва купата на Европейския самостоятелен шампионат по шахмат за дами, което се организира в турския град Анталия. Състезанието продължи 12 дни и приключи на 23 април.
По този мотив се свърза с треньора на Нургюл, Живко Жеков, който е и ръководител на Шахматен клуб " Бургас 64: " Турнирът тази година беше доста мощен. Играят се 11 партии и вземат участие всички най-хубави шахматистки от Европа. Нургюл беше с 25 стартов номер по рейтинг. Като възраст тя е най-малката състезателка от мощните играчи. В надпреварата участваха 130 души. Турнирът се организира по по този начин наречената " швейцарска система ". По нея се дефинират двойките, кой с кого да играе в идващия тур ".

Заради изчезналия бюджет Живко Жеков споделя, че с изключение на треньор, му се постанова да бъде управител, психолог, преподавател. Той прибавя, че това не го тормози, тъй като е част от заварката сред треньор и играч. Тази година с пари за присъединяване в европейското съревнование са помогнали от фондация " Българска памет ".

Персоналният треньор на младата състезателка Живко Жеков споделя с горделивост: " Нургюл дели 15-25 място по броя на набраните точки, а по спомагателни индикатори заема 20 място в крайното класиране на европейското съревнование. Това достижение и дава право да взе участие в надпреварата за Световната купа. Това е шампионат, който ще се организира през месец септември 2020 в Минск. Европейското в Анталия е част от подбора на 64 състезатели, които ще имат право да играят за Световната купа. Там се играе на елиминиране.
Така тя си покри последната, трета норма за гросмайстор и към този момент е гросмайстор за дами, което е най-високото звание при дамите. Класирайки се за присъединяване в Световната купа Нургюл е единствената българска шахматистка, с изключение на Антоанета Стефанова, която е спечелвала в миналото това право ".
Една извънредно борбена и надарена състезателка продължава да популяризира България. Нейните достижения дават вяра, че интелектуалните спортове търпят развиване от млади гении като Нургюл, които са подкрепяни от треньорите и клубовете, без които триумфите не биха станали действителни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР