16-годишната Асра Панахи беше ученичка в иранския град Ардабил. Но

...
16-годишната Асра Панахи беше ученичка в иранския град Ардабил. Но
Коментари Харесай

Внезапно починали ученички: десетки убити деца в Иран?

16-годишната Асра Панахи беше ученичка в иранския град Ардабил. Но към този момент я няма. Нейната гибел предишния петък укрепи още повече митингите, избухнали след гибелта на 22-годишната Джина Махса Амини.

Асра Панахи трябвало да взе участие в пропагандно събитие, в което да възхвалява Ислямската република. То било проведено от група цивилно облечени мъже, които пристигнали в нейното учебно заведение. Когато част от ученичките отказали да вземат участие, мъжете ги пребили толкоз грубо, че някои от девойките били признати в болница. 16-годишната Асра Панахи умира малко по-късно, а новината за гибелта ѝ се популяризира стремително макар ограничавания достъп до интернет в Иран.

" Не казвате истината "

В събота осведомителната организация " Тасним ", близка до Революционната армия, разгласява изявление с чичото на Асра. Пред камерата мъжът споделя, че Асра била умряла поради вродено сърдечно заболяване. След изявлението обаче в интернет се появи фотография, от която се вижда, че Асра е била доста сполучлива спортистка. На 12-годишна възраст тя печели трето място на съревнование по плуване в своята провинция. Междувременно обаче тази информация е изтрита от уеб страницата на федерацията по плуване.

" Истината е, че тя се е самоубила ", съобщи на собствен ред кметът на Ардебил в изявление за осведомителния портал " Entekhab ". По думите му Асра била взимала хапчета " поради проблеми в фамилията ".

" Не казвате истината ", дава отговор някогашният футболист Али Даи в Инстаграм. Той приказва от името на доста иранци - съвсем никой в страната към този момент не има вяра на управляващите. 53-годишният Даи, който е играл за няколко клуба от Бундеслигата, е от Ардабил. " Знам какво се случва в моя град ", споделя още той. Не за първи път през последните четири седмици управляващите се пробват да обяснят гибелта на " ненадейно умряли " ученички.

Десетки възпитаници са убити?

" Разполагаме с информация, че най-малко още три ученички са убити с тежки удари по главата ", споделя Раха Бахрейни от " Амнести интернешънъл ". Организацията има данни за минимум 23 малолетни, които са били убити по време на митингите сред 20 и 30 септември: 20 момчета на възраст сред 11 и 17 години и три девойки, едното от които на 17, другите две на 16 години.

" Повечето от момчетата са били убити, откакто силите за сигурност нелегално са стреляли по тях с бойни патрони, постоянно отблизо разстояние. Трите девойки - Сетарех Таджик, Сарина Есмайлзаде и Ника Шакарами - са получили смъртоносни удари по главата ", споделя Бахрейни.

Семействата на убитите деца са принуждавани да застават пред камерите и да настояват, че синовете и дъщерите им са се самоубили или са били тежко заболели. Майката на 17-годишната Ника удостовери това във видео, което изпрати на медии в чужбина. Семейството ѝ трябвало да съобщи пред националната телевизия, че Ника е паднала от покрива. Момичето изчезва след митинг в Техеран. Девет дни по-късно тялото е предадено на фамилията. " Силите за сигурност вършат всичко допустимо, с цел да се оправдаят ", споделя майката във видеото.

" Брутално и нечовешко "

В митингите, избухнали след гибелта на 22-годишната Джина Махса Амини, точно ученичките се трансфораха в най-голямото предизвикателство за управляващите. Те стачкуват в своите учебни заведения, смъкват хиджабите си, записват видеоклипове и вършат фотоси, на които се вижда по какъв начин смъкват от стените портретите на висшите водачи на Иран и скандират лозунги против властта.

В отговор силите за сигурност щурмуват учебните заведения, служители на реда в цивилни облекла влизат в класните стаи и принудително арестуват ученички. Видеоклипове демонстрират, че се употребява и сълзотворен газ.

В изказване, оповестено в неделя, синдикатът на иранските учители осъди " бруталните и безчовечен " набези в учебните заведения и удостовери известията за насилствени арести и гибелта на ученички. Директорка на учебно заведение, която отказала да съобщи на силите за сигурност фрагменти от камерите за наблюдаване, била задържана пред очите на ученичките си.

Автор: Шабнам декор Хайн

The security forces in Iran have killed at least 23 children.

Remember their names.
— Amnesty International (@amnesty)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР