16.45 Путин призова украинските военни да извършат преврат Ще бъде

...
16.45 Путин призова украинските военни да извършат преврат Ще бъде
Коментари Харесай

На втория ден на войната: Украйна иска преговори, Путин зове украинските военни да вземат властта

16.45

Путин прикани украинските военни да извършат прелом

Ще бъде по-лесно да преговаряме, в случай че вземете властта в свои ръце. Това съобщи съветският президент Владимир Путин в послание към украинските бойци, оповестява бТВ.

По думите му съветските въоръжени сили сега водят сражения най-вече с националистически милиции " които, както знаем, са директно виновни за геноцида в Донбас и за кръвта на мирните жители на националните републики ".

Според " справедливи данни ", представени от Путин, милициите са с тежки ракетни системи за залпов огън, които са разгърнати в централните елементи на огромни градове като Киев и Харков.

" Те възнамеряват да предизвикат ответен огън от съветски ударни системи по жилищни региони. Те работят, тъкмо както вършат терористите по света. Те се крият зад хората с вярата, че по-късно ще обвинят Русия за цивилните жертви. Добре прочут факт е, че всичко това се случва по съвет на задгранични съветници, най-много американски ", съобщи Путин.

Той прикани в прав текст: " Вземете властта в свои ръце, наподобява, че ще е по-лесно да се споразумеем с вас, в сравнение с с тази тайфа наркомани и неонацисти в Киев, които са се настанили и са взели за пленник целия украински народ ".

16.30

Русия съобщи, че е превзела основно летище на северозапад от Киев

Руското министерство на защитата съобщи, че въоръжените сили на страната са завладяли стратегическо летище северозапад от Киев и са спуснали парашутисти в региона, съобщи Ройтерс.

Според изказването съветската войска е блокирала достъпа до Киев от запад, а силите на самопровъзгласилите се републики в Източна Украйна са нападнали позиции на силите на Киев, получавайки поддръжка от Русия.

Киев " навлезе в отбранителната фаза ", съобщи кметът на украинската столица Виталий Кличко. " Изстрели и детонации отекват в някои квартали, саботьори към този момент влязоха в Киев ", съобщи той. " Врагът желае да сложи столицата на колене и да ни унищожи ", добави Кличко на конференция.

15.40

Зеленски прикани във видеообръщение Путин за договаряния

Украинският президент Володимир Зеленски прикани във видеообръщение съветския президент Владимир Путин да седнат на масата за договаряния, с цел да избегнат гибелта на хора, заяви украинската национална осведомителна организация Укринформ.

" Искам още веднъж да се обърна към президента на Руската федерация. На цялата територия на Украйна се водят боеве. Нека да седнем на масата за договаряния, с цел да спрем гибелта на хора ", съобщи Зеленски.

Той прикани Европейския съюз да работи по-бързо и уверено за налагане на наказания против Русия поради нахлуването в Украйна, показва Ройтерс.

" Европа има задоволително мощ, с цел да спре тази експанзия ", сподели Зеленски.

15.25

Путин: Русия е подготвена да води договаряния на високо ниво с Украйна

Руският президент Владимир Путин е декларирал пред китайския си сътрудник Си Цзинпин, че Москва е подготвена да води договаряния на високо ниво с Киев, съобщи Ройтерс, като цитира изказване на китайското външно министерство.

Китай отхвърли да дефинира съветските дейности в Украйна като настъпление или да насочи рецензии против Русия, макар усилването на съветската атака.

Путин е декларирал пред Си, че Съединени американски щати и НАТО дълго време са пренебрегвали основателните опасения на Русия за сигурността, нееднократно са се отказвали от поети задължения и са траяли да уголемяват разполагането на свои военни сили на изток, макар стратегическите опасения на Москва, се споделя в изказване на уеб страницата на китайското външно министерство.

Русия е подготвена да води договаряния на високо ниво в Украйна, гласи представено изказване на Путин.

Пекин поддържа Русия и Украйна в намирането на решение посредством договаряния, декларирал е Си, представен от външното министерство. Освен това китайският президент е призовал всички страни да се откажат от метода на мислене, останал от времето на Студената война, да почитат основателните опасения на всички страни в областта на сигурността и да основат уравновесен, ефикасен и резистентен механизъм за европейска сигурност посредством договаряния, се акцентира в изказването.

Си е декларирал също, че Китай зачита суверенитета и териториалната целокупност на всички страни, се споделя още в изказването.

15.10

Кремъл: Русия е подготвена да изпрати в Минск делегация за договаряния с Украйна

Президентът на Русия Владимир Путин и подготвен да изпрати в Минск делегация за договаряния с Украйна, заяви прессекретарят на президента Дмитрий Песков.

Президентът на Украйна Зеленски заява подготвеност за разискване на безпристрастен статут на Украйна, продължи представителят на Кремъл. Той напомни думите на Путин, че цел на интервенцията в Украйна е помощта за ДНР и ЛНР, включително по пътя на денацификация и демилитаризация на Украйна. " А това, в действителност, е безвъзвратен съставен елемент от неутралния статут ", сподели Песков.

" В този подтекст в отговор на предлагането на Зеленски Владимир Путин е подготвен да изпрати в Минск съветска делегация на ниво представители на министерствата на защитата и на външните работи и на президентската администрация за договаряния с украинска делегация ", сподели Песков.

14.00

ДПА: Киев опустя пред предстоящото съветско нахлуване

Страхът завладя Киев, до момента в който съветските бойци напредват към украинската столица и максимален град в страната, съобщи ДПА.

Улиците и площадите значително са опустели, макар че въоръжени елементи патрулират из града, описа сътрудник на осведомителната организация.

По-рано външният министър Дмитро Кулеба заяви за " ужасни съветски ракетни офанзиви " против столицата, дом на близо 3 милиона поданици. Украинското министерство на защитата прикани популацията да блокира на всички места, където може, съветската военна техника.

" Излезте по улиците с украински флагове, снимайте съветските окупатори. Покажете им, че не са мечтани тук, че всички ще им се съпротивляваме ", насочи апел към жителите министерството.

Жителите обаче би трябвало да стоят надалеч от действителните боеве, с цел да могат украинските военни да " си свършат работата ", предизвести военното ведомство.

В източната част на страната хората прекараха нощта в бомбоубежища.

" Все повече хора идваха през нощта ", написа до ДПА 34-годишната Евгения Андреевна от втория по величина град в Украйна - Харков. Тя се е завърнала в жилището си чак на сутринта.

13.45

Лавров: Никой няма да окупира Украйна, ще преговаряме щом украинците сложат оръжие

Никой не има намерение да окупира Украйна. Целта на интервенцията е оповестено намерено: демилитаризация и денацификация, сподели съветският външен министър Сергей Лавров, представен от ТАСС.

" Русия удостовери поддръжката си за Донецка и Луганска национални републики в правото им да действат като независими страни ", добави министърът на взаимна конференция с първия заместник-външен министър на така наречен Донецка национална република Сергей Пересадо и външния министър на т.нар Луганска национална република Владислав Дайнего.

" Ще изхождаме от събитията, както сподели президентът на Русия Владимир Путин. Той удостовери още един път, че сме заинтригувани в това украинският народ да бъде самостоятелен, да има държавно управление, което да бъде представително за цялото му разнообразие, и да не се намира в обстановка, в която е напълно ръководено извън, нито да насърчава неонацизма, геноцида против руснаците, потреблението на Украйна като инструмент за въздържане на Русия ", сподели Лавров.

" Искаме украинският народ или, както сподели президентът (на Русия Владимир) Путин, всички нации, живеещи на територията на модерна Украйна, да имат опция свободно, без опити да бъдат притискани от бандеровската логика на психиката, да дефинират своята бъдеща орис ", означи министърът.

" Готови сме за договаряния във всеки един миг, незабавно щом въоръжените сили на Украйна се отзоват на апела на нашия президент да прекратят съпротивата и да сложат оръжие. Никой не има намерение да ги атакува, никой няма желание да ги потиска, дано се върнат при фамилиите си, а на украинския народ дано предоставим всички дружно опция да дефинира ориста си ", добави Лавров.

12.20

Украйна не се опасява от договаряния с Русия, в това число за безпристрастен статут

Украйна желае мир и е подготвена за договаряния с Русия, в това число за прокламиране на безпристрастен статут във връзка с НАТО, сподели съветникът в канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, Михайло Подоляк, представен от Ройтерс.

" Ако договарянията са вероятни те би трябвало да бъдат извършени. Ако в Москва кажат, че желаят да проведат диалози, в това число за безпристрастен статут, не се опасяваме от това ", написа служителят в имейл и добави: " Можем да преговаряме и за това ".

" Нашата подготвеност за разговор е част от нашия непрекъснат блян за мир ", заключи Подоляк.

Кремъл преглежда изказването на Владимир Зеленски за готовността му да разиска неутралния статут на Украйна като " ход в позитивна посока ", съобщи пред кореспонденти представителят на съветския президент Дмитрий Песков. " Сега би трябвало да го проучваме. Не мога да кажа повече ", сподели Песков.

По-рано външният министър Сергей Лавров сподели, че украинският президент Володимир Зеленски лъже, когато твърди, че Киев е подготвен да разиска " неутралния статут " на Украйна. Той добави, че Зеленски лъже и когато споделя, че Русия отхвърля да води разговор и съгласно него, самият украински президент е пропуснал опцията да стартира договаряния за гаранции за сигурност.

12.05

Първите съветски военни елементи влязоха в Киев, заяви украинското министерство на защитата

Първите съветски военни елементи влязоха в Киев, заяви украинското министерство на защитата, представено от ДПА.

Руски " диверсанти " работят в квартала " Оболон " в северната част на столицата, разгласи министерството във Facebook. Информацията не може да бъде доказана от самостоятелни източници, показва ДПА.

Министерството прикани жителите на столицата да приготвят запалителни бомби, с цел да пазят града, и да оповестяват, в случай че видят съветски военни елементи.

11.40

Лондон: Русия желае да завземе цяла Украйна, само че съветската войска не се оправя

Русия има намерение да завземе цяла Украйна, само че съветската войска не се оправя със задачата от първия ден от нашествието, сподели английският министър на защитата Бен Уолъс, представен от Ройтерс.

" Определено считаме, че Русия има намерение да завладее цяла Украйна ", сподели Уолъс пред телевизия " Скай ".

Той добави, че съветската войска не се е справила с основни задания, оборвайки непосредствено съветското министерство на защитата, което твърди, че тя е постигнала всички съществени цели в първия ден на военната интервенция.

" Обратно на гръмките изказвания и в действителност на визията на президента Путин, че някак си украинците ще бъдат освободени и ще се причислят към идеята му, той изцяло се самозаблуждава, а съветската войска не се оправя с главната цел на опрацията още от първия ѝ ден ", добави Уолъс.

11.20

Руски " шпиони " и " диверсанти " са видяни на към 5 км от Киев

Украинските военни споделят, че съветски " шпиони " и " диверсанти " са видяни на към 5 км от Киев, заяви АП.



Сн. ЕПА/БГНЕС

11.15

Изстрели се чуват покрай региона с държавните здания в Киев

Изстрели се чуват покрай региона с държавните здания в украинската столица, заяви АП

11.00

Москва: Радиоактивният декор край Чернобилската АЕЦ е в границите на нормата

Радиоактивният декор в региона на Чернобилската АЕЦ е в границите на нормата и личният състав продължава да обслужва централата, заяви министерството на защитата в Москва, представено от ТАСС.

Въздушно-десантните войски на Русия напълно управляват от през вчерашния ден територията в региона на Чернобилската АЕЦ, съобщи пред публицисти представителят на министерството ген.-майор Игор Конашенков.

С украинските военни от охранителния батальон е реализирано съглашение за взаимно гарантиране на сигурността на реакторите и саркофага на АЕЦ в Чернобил, уточни той.

Персоналът продължава да следи радиационната конюнктура в региона. Съвместните дейности на съветските десантчици и украинските военни от защитата " подсигуряват, че националистки формирования или други терористични организации " не ще могат да се възползват от ситуацията в Украйна, " с цел да провеждат нуклеарна провокация ", сподели Конашенков.

По-рано бе обявено, че автоматизираната система за радиационен надзор на Чернобилската зона записва превишаване на нормите на радиационния декор.Специалистите от Екоцентъра в Украйна свързват повишението на индикаторите на радиационния декор в зоната на Чернобилската АЕЦ с нарушаването на горния почвен пласт поради напредването на огромно количество тежка военна техника. Това заяви Държавната ревизия за нуклеарно контролиране на Украйна във Facebook, представена от Укринформ.

Състоянието на нуклеарните съоръжения и други обекти на Чернобилската АЕЦ остава без смяна.

10.20

Украинската войска оповестява за тежки боеве северозападно от Киев

Украинските войски оповестиха, че се бият с съветски бронирани елементи тази заран на две места - Димер и Иванков, надлежно на 45 и 80 км северозападно от столицата Киев, съобщи Франс прес. В региона са пристигнали огромен брой противников танкове, заяви армията на страницата си във Facebook.

Украинските сили оповестяват, че са спрели настъплението на " превъзхождащите противников сили " на река Тетерив, съобщи ДПА. Мостът през реката е опустошен, се добавя в известието. Руските сили са направили въздушни удари против редица украински градове.

Според известия на медиите съветските сили са атакували летище в западния град Ровно. Съобщава се за сражения и в Суми на североизток, покрай границата с Русия. Тези известия не могат да бъдат доказани от самостоятелен източник, отбелязва ДПА.



Сн. ЕПА/БГНЕС

09.50

Зеленски насочва апел за помощ към източноевропейските страни от НАТО

Украинският президент Володимир Зеленски беседва през днешния ден по телефона с полския си сътрудник Анджей Дуда, с цел да изиска военна помощ от източноевропейските страни членки на НАТО и поддръжка в устрема да се докара Русия на масата за договаряния, написа самият украински водач в Туитър, представен от Ройтерс.

" Нуждаем се от антивоенна коалиция ", написа Зеленски.

09.20

Киев разгласи въздушна паника

Украинската столица Киев разгласи въздушна паника след съветски ракетни удари рано тази заран, съобщи Ройтерс, като се базира на украинската телевизия. Общинските управляващи приканиха хората да отидат в най-близките убежища.

По-рано сътрудник на Франс прес съобщи, че две мощни детонации са отекнали тази заран в центъра на Киев. Във Facebook украинската войска съобщи, че ракети са били изстреляни по Киев, като две от тях са били унищожени във въздуха от украинските сили. Армията разгласява любителски видеозапис, на който се вижда по какъв начин жилищна постройка гори. Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че трима души са били ранени при рухването на парчета от ракети в жилищен квартал в югоизточната част на столицата.

Украинският заместник-министър на защитата Хана Маляр предизвести, че по-късно през днешния ден съветските сили може да навлязат в региони в непосредствена непосредственост до Киев. Тя сподели, че елементи на украинската войска бранят позиции на четири фронта макар численото предимство на съперника, показва Ройтерс.

Съветникът в украинското министерство на вътрешните работи Антон Герашченко сподели, че Украйна чака по-късно през днешния ден съветска танкова офанзива против столицата. Той добави, че бранителите на Киев са подготвени да бранят града с противотанкови ракети, доставени от задграничните съдружници на страната.



08.40

Зеленски: съветските войски са спрели да напредват в множеството посоки

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че в 4 часа локално време (и българско) тази заран Русия е възобновила ракетните удари, само че войските ѝ са престанали да напредват в множеството посоки, съобщи Ройтерс.

В телевизионно изказване Зеленски сподели, че цел на съветските удари са били както военни, по този начин и цивилни обекти.

" Тази нощ те започнаха да бомбардират квартали, обитаеми с цивилни. Това ни припомня (нацистката офанзива) от 1941 година ", съобщи той на съветски, представен от Франс прес - съгласно организацията, с цел да притегли вниманието на съветските жители.

Руските управляващи " споделят, че не се целят в цивилните зони, само че това е още една от лъжите им. Всъщност те не вършат никаква разлика ", добави той на украински.

" Украинците демонстрират подвиг ", съобщи Зеленски. При нахлуването си в Украйна през вчерашния ден руснаците " си мислеха, че нашите сили са изтощени, само че ние не сме изтощени ", сподели той.

Украинската столица Киев разгласи въздушна паника след съветски ракетни удари рано тази заран, съобщи по-късно Ройтерс, като се базира на украинската телевизия. Общинските управляващи приканиха хората да отидат в най-близките убежища. Според кмета Виталий Кличко има минимум трима ранени.

Президентът означи, че както сочи продължаващата съветска експанзия против страната му, глобите, наложени на Москва от Запада, не са задоволителни. Той сподели, че светът продължава да следи протичащото се Украйна отдалеко, добавя Ройтерс.

" Тази заран ние пазиме страната си сами, както направихме през вчерашния ден. Най-могъщите сили в света гледат отдалече. Вчерашните наказания убедиха ли Русия? Чуваме в небето си и виждаме на наша земя, че това не е задоволително ", съобщи той в послание, представено от осведомителна организация Укринформ.

Зеленски увери, че украинските сили вършат всичко допустимо да защитят страната. Той сподели също, че рано или късно Русия ще би трябвало да беседва с Украйна за преустановяване на боевете, показва Франс прес.

Обръщайки се към хората в Русия, протестирали през вчерашния ден срещу войната, когато стотици от тях бяха задържани, украинският водач сподели: " Виждаме ви, това значи, че вие сте ни чули и ни вярвате. Борете се за нас, борете се срещу войната ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР