16 095 лева и 13 стотинки, както и 200 рубли

...
16 095 лева и 13 стотинки, както и 200 рубли
Коментари Харесай

Благотоврителното бягане 36 часасъбра над 16 хиляди лева дарения

16 095 лв. и 13 стотинки, както и 200 рубли е точната сума от даренията, набрани посредством самодейността " 36 часа " на ултрамаратонеца Краси Георгиев. Средствата са планувани за образуване на подготвителни спортни лагери на деца, преборили рака и покриване на разноски за присъединяване им на огромното интернационалното съревнование " Игри за спечелили " 2018 в Москва. Сумата беше набрана посредством ексцентрична дарителска акция - Краси Георгиев бяга на пътека в продължение на 36 часа в Park Center Sofia, а директно до него беше ситуиран втори апарат, на който всеки искащ можеше да тича и подари най-малко 1 лев за изминати 100 метра. Успоредно течеше акция и посредством мобилното приложение за бегачи Strava и се набираха средства по банков път.

Благодарение на изключителния медиен и публичен интерес към акцията, на втората пътека през всички 36 часа от предизвикването имаше поддръжници, даже през нощта. Пристигаха хора от разнообразни краища на страната, които желаеха единствено да бягат един до друг с Краси за към 5 минути и да дадат своя принос за идеята. Хората бяха на най-различни възрасти - от деца до хора, надхвърлили 70-те. Сред решилите да вдъхнат кураж на Краси бяха и някои от децата " сървайвъри ", за които се набират средствата. Подкрепиха го и доста известни персони и спортисти, измежду които алпинистът Боян Петров и боксьорът Кубрат Пулев.

Общият брой на хората, подкрепили акцията с тичане на втората пътека и даряване, надвишава 200 души за 36 часа. За цялото време не е имало миг, в който пътеката да остане празна. Дори в противен случай - имаше хора, на които се наложи търпеливо да изчакат час-час и половина, до момента в който съумеят да бягат до Краси. Дори най-тежката част от денонощието - нощните часове, бяха покрити на 100% от хора от клуб " Бегач ". Те се разпределиха през половин до един час, с цел да има пейсъри Георгиев през цялата нощ. Друг огромен жест, който направи клубът, бе да удвои даренията, направени от членовете му.

Във времето сред 23 часа вечерта до 9:30 сутринта хората от клуб " Бегач " са минали тъкмо 78,9 км и дарили 1 600 лв..
Справката от софтуера на пътеката, на която е бягал Краси Георгиев, демонстрира, че той е минал към 246 км за 36 часа тичане. Според физиотерапевта Димитрина Сивкова, която се грижи за ултрамаратонеца, за цялото време на предизвикването той е имал не повече от 23 минути сън, разпределени в две почивки от по 13-15 минути всяка. Общо почивките са били 3 за по-дълбоко възобновяване с дълготрайност 13-15 минути, както и 5 почивки за лек стречинг и къс масаж от 3 до 5 минути. Това значи, че за 36 часа Краси Георгиев е почивал по-малко от 1 час.
Въпреки триумфа на самодейността, тя не мина без проблеми. Краси Георгиев имаше стомашно неразположение през цялата нощ, която се оказа и най-тежкият интервал от предизвикването. Появиха се и проблеми с едното коляно и стъпалата.
За 36 часа тичане ултрамаратонецът смени над 20 тениски, повече от 10 хавлиени кърпи и 2 чифта висококачествени маратонки за тичане, парчета от чиито подметки можеха да се видят директно зад пътеката.

Въпреки тежкото тестване, Краси е извънредно удовлетворен от постигнатото и най-много от резултата от дарителската акция, която беше и съществена цел на самодейността му. " Бяха доста тежки 36 часа, само че човек, когато реши нещо, го прави. Най-важното е, че помогнахме на тези готини дребни герои. Аз единствено тичам, те са героите. " - сподели Краси незабавно откакто слезе от пътеката.
Кампанията " 36 часа " не завършва дотук. Даренията към банковата сметка на Сдружение " Деца с онкохематологични болести " не престават и след края на бягането. Представители на сдружението споделиха, че имат потребност от подпомагане и за други свои действия като построяването на оздравителен център край София, за своя дневен център към болница " Царица Йоанна - ИСУЛ " и други. Краси Георгиев също към този момент разгласи, че това е първата от поредност благотворителни начинания, с които счита да извърши годината. Каузите ще бъдат разнообразни, а каква ще бъде идната концепция ултрамаратонецът и екипът му ще разгласят скоро.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР