154 ресторанта в Пловдив. Има ли бизнес за всички? Профилът

...
154 ресторанта в Пловдив. Има ли бизнес за всички? Профилът
Коментари Харесай

Вижте кои са най-актуалните ресторанти в Пловдив СНИМКИ

154 ресторанта в Пловдив. Има ли бизнес за всички?

Профилът на най-актуалните заведения за хранене в Пловдив се трансформира дружно с профила на дейния пловдивчанин. Култовите кръчми с шарени покривки и певици, в чиито репертоар непроменяемо влиза " Бяла роза ", последователно губят борбата с първокласни заведения с гурме меню. Първите са избутани по кварталите, до момента в който новите играчи се разполагат в центъра на града. Ресторантьори описват, че пловдивският клиент в последните десетина години е трансформирал радикално усета си. Не се е отказал изрично от мешаната скара и кебапчето, само че желае да опита и надалеч по-екзотични усети. В същото време към този момент не са настоящи и дългите менюта, които нормално се извършват с полуфабрикати и артикули от фризера.

Ресторантьорите схванаха, че с цел да са сполучливи, би трябвало да предусещат желанията на клиентите си, а не просто да застелят масите и да разлеят напитките. Конкуренцията също трансформира сектора, в който към този момент ясно се оформят няколко сегмента. Така заведения в Пловдив към този момент има за всеки усет.

Класиката в жанра

Най-многобройни към момента остават класическите заведения за хранене. Но в случай че при започване на века най-популярни бяха механите и " столовите " с маси четворки, наследени от соца, през днешния ден те са сменени от уютни заведения, в които се залага на високи стандарти в обслужването и грижливо подбрана национална кухня. „ Хеброс “, „ Одеон “ и „ Филипополис “ са три от заведенията за хранене, които са се трансформирали в знакови за Пловдив.

" Сентрал парк " също е обичано за пловдивчани, с изключение на по тривиалните аргументи - любопитно меню и положително обслужване, и поради локациите. И двете заведения се намират в най-зелените зони на Пловдив - Цар-Симеоновата градина и Младежкия рид.

Бутиковите заведения за хранене

Те несъмнено са най-големият шлагер в Пловдив в последната петилетка. Нароиха се редом с развиването на креативния квартал Капана. Характерно за този вид заведения за хранене е късото меню, разчупеният интериор и персоналното отношение, което личният състав има. Пионер в тази категория е „ Паваж “. Ресторантът, ръководен от Мадлен и Райчо Маркови, е едно от най-популярните заведения в града ни. „ Паваж “ е в Топ 3 на най-хубавите заведения в града, съгласно уеб страницата Tripadvisor и даже в делнични вечери там мъчно може да откри свободна маса. „ Мулти Култи “ е различен сходен ресторант, ситуиран в Капана. Заведението предлага разнообразни усети и ястия от целия свят в тематично меню, което непрекъснато се обновява, тъй че даже постоянните гости да могат да опитат нещо ново. Заведението е основано от двама младежи с обща пристрастеност - Марио Марински и Антония Момчилова.

Щом е вносно, е съвременно

Редица други заведения за хранене могат да попаднат в тази категория - спечелилият премията за най-хубав нов ресторант в България на Бакхус - „ Tams House “; отдаденият на вегетарианска и веган кухня „ Veggic ”, както и „ Le Petit Nicolas Restaurant “.

Заедно с тях редица други заведения за хранене задават курса на развиване за целия бранш. Един от пионерите в сектора е Иво Проданов. Чрез две от своите компании той ръководи два от най-високо класираните заведения за хранене в туристическите гидове - „ Мемори “ и „ Хемингуей “.

Фамилията Садъчеви също ръководи два от най-добре работещите заведения за хранене в Пловдив. Чрез компанията си „ Хорека Пловдив “ Петя Садъчева и майка <210> Женя са притежатели на „ Le Petit Paris “ до пазара на „ Младежка “, както и на „ Атлас “, ситуиран до фонтаните против Общината.

„ Note Di Vino “ също влиза в категорията на най-популярните и добре работещи под тепетата. Братята Светослав и Юлиян Александрови съумяха да основат различим ресторант от висок клас, макар че е ситуиран в периферията на града, в самия завършек на регион " Южен ".

Друго трансформирало се в знаково заведение за Пловдив е основаното от Бойко Качулев „ Torro ”. Марката демонстрира забележителен капацитет, като целият втори етаж на някогашния комплекс „ Евмолпия “ към този момент действа под обособен бранд с друго меню, изцяло съобразено с високия клас, който подхожда на ”Torro Premio ”. Първият етаж - „ Torro Grande ”, остава по-скоро насочен в бар енд динър сегмента. От няколко месеца действа и още един обект от марката „ Torro Boulevard ” - профилиран ресторант за по този начин наречената улична кухня, само че поднесена в подтекста на високия клас ресторант.

За къде без положителната остаряла Гърция

Гръцките, рибните и средиземноморски заведения за хранене към този момент не са толкоз известни и на пазара останаха единствено най-големите, измежду които и пионерът в този род „ Елеа “, ръководен от гърка Йоанис Хатзигеоргиу и Лена Илиева. Със мощни позиции, въпреки и прочут като релативно безценен, остава и „ Миконос “ на Рангел и Петя Байреви. Майка и наследник ръководят и още един типично гръцки ресторант - „ Дуняс “, намиращ се против ОУ „ Петър Берон “ в Мараша. „ Рибарника “ в Тракия пък продължава да бъде една от топ дестинациите в Пловдив през летните месеци за всички фенове на рибата и морските деликатеси. Един от емблематичните заведения за хранене на Пловдив - „ Ефир 100 “, преди две години също мина към тима на заведенията, залагащи на средиземноморската кухня.

Специалитети от целия свят

Все повече са и заведенията, отдадени на тематичните усети и разнообразни кухни в Пловдив. Освен обичайните китайски заведения за хранене под тепетата към този момент има два мексикански ресторанта - „ Сомбреро 1 “ и „ Сомбреро 2 “, както и редица места, отдадени на ориенталската и турска кухня. В квартал Капана има и типично ливански ресторант - „ Mayriges “. „ Йегерхоф “ в " Тракия " пък е типично немски “beer and meat ” ресторант, като мястото продължава да бъде едно от най-посещаваните в Пловдив. Не липсват и индийски заведения за хранене, както и такива, предлагащи арменска кухня като „ Ереван “. Вчера отвори и първият японски ресторант, като местата свършиха няколко дни преди откриването. От управата взеха решение да създадат дубъл откриващо празненство, което ще е довечера. И за през днешния ден обаче местата за ъгъл. В сектора интензивно се приказва и за нов, напълно тайландски ресторант в Пловдив.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР