1519 г. португалецът Фернандо Магелан потегля от Испания на околосветско

...
1519 г. португалецът Фернандо Магелан потегля от Испания на околосветско
Коментари Харесай

Магелан тръгва да обикаля света по море

1519 година португалецът Фернандо Магелан потегля от Испания на околосветско странствуване, приключило през 1522 година Той е първият мореплавател, който потегля от Европа за Азия в западна посока, първият европеец, плавал в Тихия океан и първият, оглавил експедиция за обиколка.

В първото по рода си околосветско корабоплаване се насочва международен екипаж: с изключение на португалци и испанци, в неговия състав влизат представители на още 10 националности. Освен 265-те индивида на корабите се намират още 26 извънщатни членове на екипажа, като измежду тя е и младия италианец Антонио Пигафета, бъдещият историк на експедицията.

Въпреки че самият той умира преди завръщането си в Европа, част от екипажа, проведен и управителен от него през първата половина от пътуването, се завръща в Испания, успявайки да обиколи света. На 6 септември 1522 година Хуан Себастиан де Елкано с остатъкът от екипажа на Магелан, дружно с „ Виктория”, последният транспортен съд от флотилията, идват в Испания, като за 1081 дни прави първото в света околосветско корабоплаване.

Експедицията на Магелан е първата, съумяла да обиколи света, и първата, минала през протока в Южна Америка, прочут през днешния ден като Магеланов пролив. Името на Тихия океан също води началото си от Магелан, който му дава наименованието Мирно (тихо) море. През идващите десетилетия пътят, изминат от експедицията на Магелан, е следван и от други мореплаватели, като англичанина Френсис Дрейк през 1577-1580 година През 1565 година Андрес де Урандета открива пътя за секване на Тихия океан от запад на изток, по направлението Манила-Акапулко.

Пътуването на Магелан дава визия за общия размер на Земята, защото изминатото разстояние е измерено като 14 460 испански левги (60 440 км). Установява се и потребността от линия на промяна на датата - обикаляйки Земята на запад се губи един ден: при завръщането си участниците в експедицията откриват разлика от един ден сред своите календари и тези на хората, които не са плавали, макар прилежно водените корабни дневници. При установяването си този факт провокира огромно неспокойствие и специфична делегация е изпратена при папата, с цел да му изясни събитието.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР