1512 лекарства са били изтеглени от българския пазар за последните

...
1512 лекарства са били изтеглени от българския пазар за последните
Коментари Харесай

1512 лекарства изтеглени от българския пазар за 4 г.

1512 медикаменти са били изтеглени от българския пазар за последните 4 години, стана ясно на работна среща в Пампорово на Федерация „ Български пациентски конгрес “ и Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти.

В 62% от случаите аргументите за дефицит на медикаменти касаят краткотрайно или трайно прекратен импорт на медикаменти и така наречен дерегистрирани медикаменти, чиито досиета са изтрити от България по избор на техните първовносители, прецизира БНР. „ И които лекарите не престават да изписват и пациентите не престават да търсят, без те да са налични на нашата територия “, изясни Боряна Маринкова, ръководител на асоциацията за развиване на паралелната търговия с медикаменти.

Паралелният експорт като проблем на дефицита на медикаменти в Европа не е водеща причина, а в противен случай – той може да помогне за справяне с дефицита, счита Маринкова. Предстои въвеждането на системата за следене на лекарствените наличия. Председателят на асоциацията изрази вяра посредством законов механизъм да се вкарат самодейни ограничения, не просто възбрана за експорт на медикаменти в обстановки на дефицит.

Боряна Маринкова изрази мнение, че е добре с ремонти в Закона за медикаментите да се даде опция да се реализира успореден импорт на дерегистрирани медикаменти, които не са изтеглени от България поради проблеми с лекарствената сигурност.

През 2017 година са били дерегистрирани 327 медикаменти, без нито едно от тях да има проблем с лекарствената сигурност, даде образец тя.

За към три седмици, през успореден импорт, с осъществяване на всички регулаторни условия, изчезнали медикаменти могат да стигнат до българския консуматор, споделят още от Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти. „ Тоест, при първия сигнал, че има проблем, до две-три седмици може да се реагира, което е задоволително време, в което пациентите да не усетят изострен дефицит “, разяснява Боряна Маринкова.

На европейско равнище имаме достъп до 500-милионен пазар в партньорство с над 100 дистрибутори, добави тя.

На онлайн платформата, основана взаимно с Федерация „ Български пациентски конгрес “, която действа от 9 юни предходната година, за шест месеца са били получени 400 сигнала. Според Маринкова, това е доста натоварен интервал на сигнализиране на фона на до момента настоящите форми за противоположна връзка от страна на пациентите.

Получените сигнали са за 274 лекарствени продукта. Над 85 на 100 от сигналите са получени от крайния консуматор – пациенти или техни близки и родственици. Има и сигнали от медии и от Здравната каса.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР