1500 свободни места за кандидатстване в столичните детски градини ще

...
1500 свободни места за кандидатстване в столичните детски градини ще
Коментари Харесай

1500 свободните места през август в детски градини, обеща Фандъкова

1500 свободни места за кандидатстване в столичните детски градини ще бъдат оповестени през август. Това разгласи кметът на София Йорданка Фандъкова, която по-рано инспектира ремонтните действия на бул. " България ", съобщи кореспондент на БГНЕС.
За поредна година Столична община взема решение въпросът с неналичието тук-там в детските градини посредством потребление на незаетите от децата с хронични болести или със специфични просветителни потребности. Това обаче още веднъж няма да е задоволително, тъй като на опашката от чакащи са хиляди деца.
За поредна година: Хиляди деца останаха отвън детските ясли и градини в София
„ След второ класиране останаха към 2800 свободни места. Част от тях са местата, които сме планували и запазили за децата с хронични болести и децата със специфични просветителни потребности. Тези места не се заемат в огромната си част. Ние ще запазим задоволително места, тъй че в случай че има такива деца, да могат да намерят място в детска градина. Ще освободим 1500 места и ще ги обявим през август за всички деца, които аплайват в София “, разгласи Фандъкова и разясни, че ще внесе отчет за тези нови места в Столичния общински съвет, който се надява да бъде признат от общинските съветници.
Как ще се изразходват отпуснатите 15 милиона лв. от страната?
Те ще се употребяват единствено и само за ново строителство, няма да покриват остарели отговорности, даде обещание кметът.
„ Това са 7 детски градини и 4 учебни заведения, чиято обща стойност е 36 млн. лева За част от тях, за които са подготвени районните кметове, ще стартира незабавно строителство. Очаквам да участваме и в програмата на държавното управление, тъй че да получим още финансиране “, разяснява тя и добави, че в случай че желаеме места в детските градини, не би трябвало да се стопира със строителството им.
„ До седмица почваме градежа на нова детска градина за 8 групи в „ Манастирски ливади “, в регион „ Студентски “ до края на месеца, в регион „ Люлин “ има подготвеност. В „ Красно село “ също приготвят план. Кметът на регион „ Връбница “ изкупува терен за строителство на детска градина и е намерил различен, който е подобаващ, и ще получи против обезщетение “, уточни кметът.
Кметът на регион „ Витоша “ Теодор Петков разгласи, че е подготвен да стартира строителство на нова детска градина.
„ Район „ Витоша “ е подготвен с две позволения за градеж. Първото, за което ще аплайваме, е за нова постройка на филиал на 116 ДГ в кв. „ Павлово “. Тя ще е двуетажна постройка за 4 групи. Другото, за което ще аплайваме, е уголемение на боянското учебно заведение “, уточни той.
Фандъкова: В момента строим 10 детски градини

Решението на общината в бъдеще Йорданка Фандъкова напомни, че с проектите, които имат за тази и идната година, ще изчерпат терените, които са подобаващи по в този момент настоящото законодателство. Ето за какво Общината изиска промени в Наредба на здравното министерство и в тази на районното ведомство, които касаят изискванията и реда за строителство на здания за детските заведения.
„ Идеята е да може да се понижи желаното разстояние от 15 м. Това ще даде опция да се строи за повече деца в доста от терените. По калкулации на основния проектант Здравко Здравков в половината от детските градини може да се изградят спомагателни пространства за спомагателни групи “, посочи тя и разясни, че новите предложенията към този момент са качени за разискване, което ще продължи 14 дни.
Как да има повече детски градини - съществена концепция е да се вършат по-малки
На въпрос на БГНЕС по какъв начин ще разяснява желаната от родители на неприети деца в ясли и детски градини оставка на зам.-кмета по обучение доцент Тодор Чобанов, тя отговори, че всеки има право да дава оценки и да изрича мнение.
„ Смятам, че сътрудниците работят изключитнелно интензивно, тъй като през днешния ден тези резултати нямаше да може да ги отчитаме в случай че го нямаше този екип “, съобщи кметът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР