150 ваксини се разработват в момента по света, от тях

...
150 ваксини се разработват в момента по света, от тях
Коментари Харесай

На 29 декември ще се реши коя covid-ваксина да се използва в ЕС

150 ваксини се създават сега по света, от тях 4 са показани на Агенцията за лекарствени средства в Европейски Съюз за утвърждение. До 18 ч. през вчерашния ден нямаше известие, че някоя от тях е утвърдена. На 29 декември е съвещанието, на което ще се реши дефинитивно. Това изясни в ефира на имунологът акад. Богдан Петрунов.

" Ние нямаме различен избор за имунизирането, би трябвало да бъдем задоволително сигурни, че най-малкото няма да навредим. Очевидно, събраните до момента данни демонстрират, че това е така за тяхната успеваемост. 50% да има успеваемост имунизацията, тя ще способства доста за построяването на груповия имунитет, с цел да подтиснем инфекцията. След 2 години обаче ще знаем по какъв начин се е развил целият този развой ", изясни той. 

По думите му, при имунизацията на " Пфайзер " не се вкарва нищо " живо " а една изкуствено основана РНК. " Астра Зенека " пък употребява незлокачествен вирус, който влиза в организма и основава една автоимунна реакция. " И двата метода имат слаби и мощни страни ", добави ученият.

" Ваксините ще могат да се съхраняват умерено, в случай, че не се появи разновидност, както става при грипните вируси и се постанова да се имунизираме всяка година ", добави акад. Петрунов. И подчерта, че ще се имунизира, защото има вяра в Европейската организация за медикаменти.

Относно оповестените през вчерашния ден решения за имунизацията у нас, акад. Петрунов разяснява по този начин: " Решението на държавното управление да се сътвори логистичен център или комисия за този въпрос, е извънредно значимо. Много сериозен въпрос е за метода на съхраняването на имунизацията при -70 градуса и най-много на по-ниско равнище - в РЗИ и при персоналните лекари. Най-сериозният въпрос е по какъв начин ще стане логистиката. Аз не се ангажирам да дам решение, това зависи от опциите на Министерството на здравеопазването и Националния действен щаб. Проф. Гигов е отличен уредник, считам, че той ще откри вярното решение ". 

" Автоимунните болести са обект на непрекъснато наблюдаване и не можем да обобщим за кои може да се прави имунизация и за кои не. Това зависи от решението на лекаря, който лекува и знае положението на болния. Да се генерализира е несериозно. И при хората с трансплантации кардинално няма противопоказания, само че отново това би трябвало да бъде решено от лекуващия доктор ", добави той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР