150 писатели, философи, политолози и други известни личности подписаха отворено

...
150 писатели, философи, политолози и други известни личности подписаха отворено
Коментари Харесай

Роулинг, Рушди и още 150 мислители: Свободното слово е под заплаха

150 писатели, философи, политолози и други известни персони подписаха отворено писмо, оповестено през вчерашния ден сп. " Харпърс ". Те приканват за пълностоен разговор, когато става дума за съществени тематики и се афишират против " културата на отменяне ". Тя се свързва с обществено заклеймяване в обществените мрежи и приканва за крайни ограничения против всеки, който не споделя избрани възгледи. 

Сред подписалите писмото са писателите Джоан К. Роулинг ( " Хари Потър " ), Маргарет Атууд ( “Разказът на прислужницата ”), Салман Рушди ( “Сатанински строфи ”), Джефри Юдженидис ( " Мидълсекс " ), политологът Франсис Фукуяма, шахматистът Гари Каспаров, джазменът Уинтън Марсалис, философите Малкълм Гладуел и Ноам Чомски. 

Интелектуалците предизвестяват за задаваща се опасност против свободата на словото и " ограничение на дебата ". Макар да насърчават от дълго време дължимата расова правдивост, те акцентират, че откритите полемики по тематиката са заглушени. “Свободният обмен на информация и хрумвания, който е в сърцето на демократичното общество, среща все повече спънки ”, пишат те. “Все по-често хора приканват за бързо и тежко отмъщение в отговор на думи и хрумвания, които се смятат за неправилни. ” Писмото също по този начин порицава " модата на общественото сочене с пръст и остракизма " и " сляпата морална увереност ". 

“Редактори биват уволнени, тъй като са разрешили да се разгласяват спорни публикации, изтеглят се книги от пазара, тъй като не са задоволително “автентични ”, на публицистите им е неразрешено да пишат по избрани тематики, уволняват професори, които цитират литературни творби в часовете си, откриватели губят работата си поради реакциите, които провокират трудовете им и ръководители на организации биват изхвърлени поради глупави неточности. ” 

Съвсем предстоящо подписалите писмото бяха подложени точно на това, против което се афишират - жестока рецензия, отменяне и апели да трансформират позицията си. Само няколко часа след публикуването му падна и първата жертва - писателката Дженифър Финли Бойлан се извини за първичната си поддръжка към текста. Тя призна, че не е била наясно какво тъкмо подписва, нито че Джоан Роулинг също ще взе участие.

Миналия месец Роулинг беше набедена за трансфоб и оттогава всичко, което споделя и прави, с цел да изясни позицията си, остава завалено от транс деятелите, които приканват за протест на книгите ѝ и я нападат с обиди в обществените мрежи.

Салман Рушди има редица врагове още от края на 80-те заради метода, по който разказва ислямската религия в " Сатанински строфи " - против него даже беше издадена фетва от аятолаха на Иран Хомейни.

Маргарет Атууд пък попадна на мушката поради поддръжката си за писателя и учител Стивън Галоуей, уволнен от Университета на Британска Колумбия (Канада) поради обвинявания в полов тормоз. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР