150 печени на шиш агнета готвят в Златоград за тазгодишния

...
150 печени на шиш агнета готвят в Златоград за тазгодишния
Коментари Харесай

150 на чевермета готвят в Златоград за Гергьовден

150 печени на шиш агнета готвят в Златоград за тазгодишния Гергьовден, оповестява кореспондентът на .
В най-южния град се стягат за петото издание на Празника на златоградското чеверме на 5 май. Дрескодът е национална носия, без значение от коя фолклорна област на страната.
Подготовката на празника стартира още предната вечер със запалването на четири големи клади. На площта до тях „ впрягат “ 150 шиша с агнешко. Когато огънят се трансформира в жарава, я транспортират с колички до чеверметата.
Празникът се открива с грандиозно гайдарско шествие, което стартира парка и се насочва към центъра пред общината в Златоград. Там пък е сцената за изява на артисти и инструменталисти.
" Ще представим за втора поредна година и националните игри на нашите баби и дядовци, с цел да видят децата по какъв начин се се забавлявали те, когато са били дребни и е нямало фейсбук и интернет. Ще представим още веднъж обичайните ни ястия. А всеки ще може да види и опита по какъв начин се бърка същинско масло от мляко. На площада, несъмнено, ще има доста песни и смешки, още веднъж ще направи празнично шествие в национални носии и с чеверметата ", сподели заместител кметът на община Златоград Елмира Угорлиева.
Игрите, гозбите и заниманията ще са „ обособени “ в пространство, оградено с плет, наподобовящо дребно едновремешно населено място, където облечени в носии мъже и дами ще покажат старовремски занаяти и гозби. Докато готвят и се забавляват, самодейци ще изпълнят остарели национални песни от региона.
В празничната стратегия е очакван концерт на Фолклорен отбор " Родопа ". На самия Гергьовден – на 6 май на сцената до късно вечерта ще се надпяват и надиграват самодейни любителски сформира и фолклорни групи.

От Етнографския ареален комплекс в Златоград към този момент оповестиха атрактивни пакети за отмора през двата дни.
Двудневните пакети в старовремските къщи в чаршията са по 180 лева за възрастен с две нощувки със закуски, вечеря с родопски специалитети, празнична вечеря с гергьовско агне и включени екстри като басейн, сауна, парна баня, ледено ведроползване и така нататък
В тридневните пакети цената за възрастен е 199 лева В комплекс " Ягнево " край Златоград пък нощувка със закуска и вечеря с гергьовско агне е 60 лева на възрастен в двойна стая.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР