150 млн. лв. за тази календарна година ще струва премахването

...
150 млн. лв. за тази календарна година ще струва премахването
Коментари Харесай

Галин Цоков:150 млн. лв. ще струва премахването на таксите за студентите

150 млн. лева за тази календарна година ще коства премахването на таксите за студентите. Не сме коментирали меморандума в Министерски съвет (МС) – Николай Денков и Мария Габриел работят добре дружно, сред тях има колегиални връзки. Това съобщи в предаването „ Тази заран “ министърът на образованието Галин Цоков.

„ Министър ръководителят Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел влязоха дружно в залата за съвещание на Министерски съвет в четвъртък. Приехме значими точки, измежду които и за образованието “, посочи той и добави, че работата на Министерски съвет е да преглежда избрани проблеми, свързани с провеждането на държавната политика.

„ Те обявиха, че действаме както и до момента, както и че през идващите седмици

би трябвало да се съсредоточим върху осъществяването на нашите цели в границите на обособените министерство. Всички сътрудници бяха спокойни и рапортуваха това, което трябваше да мине през Министерски съвет. Не сме обсъждали самия меморандум и изявлението на Мария Габриел от предходния ден “, сподели още просветителният министър.

Според него връзките сред Денкови и Габриел са колегиални,

работата продължава както до момента – професионално и съгласно задачите, които са сложени. „ Има доста добър учредителен климат в Министерски съвет, за взимане на верни решения “, безапелационен е Галин Цоков.
Той съобщи още, че не са обсъждали с Николай Денков смяната в позицията му. Първоначално той трябваше да е вицепремиер и министър на образованието при ротацията, а в този момент изиска да е външен министър.

„ Ако е настъпила смяна в позицията на акад. Денков, ние не сме го обсъждали в Министерски съвет.

С него сме обсъждали приемствеността в министерството. Бил е две години министър на образованието и тази тематика му е близо до сърцето “, сподели още Цоков.
„ Не знам дали се карат или не. Може да е обвързвано с избрани цели на държавното управление – в това число приемането ни в Шенген. Няма да остана без работа, аз съм академични професор. Докато съм министър ще правя заложеното в държавната стратегия. Това са в действителност и моите хрумвания за образованието, които съм припознал “, разяснява още той.

Министърът на образованието заяви още, че подготвят по-синтезирани доклади за свършеното досега, както и ще формулира задачите за идващите месеци. Той чака, че оценяването на министрите ще продължи до началото на март.

„ Тази анулация на таксите за студентите е обвързвана с тази политика – да облекчи достъпа на кандидат-студентите до университетско обучение “, разясни той.

Министърът на образованието счита също по този начин, че тази политика ще задължи младежите в България. Анализ на данните и рейтинговата система показвали, че все по-голяма част от студентите, приключили в България, остават да работят в страната. „ Те са се нараснали с 10%. Завършилите висше обучение са със заплати от 2200 лева, при 918 лева преди няколко години “, разяснява още Цоков.
„ Дали ще бъде изтеглен законопроектът, против който се оповестиха висшите учебни заведения, дали той ще бъде изменен или не – всичко това зависи освен от министерството, а от държавното управление и от Народното събрание “, сподели още министърът.

 

Източник: БТВ

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР