150-годишна църква, дело на майстор Колю Фичето, се нуждае от

...
150-годишна църква, дело на майстор Колю Фичето, се нуждае от
Коментари Харесай

150-годишна църква се нуждае от изографисване

150-годишна черква, дело на занаятчия Колю Фичето, се нуждае от изографисване. Храмът в русенското село Караманово е ремонтиран благодарение на донори, само че събраните средства не стигнали за възобновяване на стенописите. Иконите в него също са за реституция.

Църквата „ Свето Възнесение Господне " е издигната през 1868 година. Изградена е от занаятчия Колю Фичето, който незабавно след завършването на моста край Бяла, се насочва към село Караманово, дружно със строители от Брацигово. 150 години по-късно, не е останало доста от тогавашния ѝ искра.

Появили са се течове, което е наложило незабавното поправяне на покрива. Отец Михаил разяснява пред Българска национална телевизия: Беше в недобро положение, само че донори се появиха.
" По време на дарителската акция бяха събрани към 50 000 лева, като 30 от тях отидоха за изработката на камбанария ", споделя Бисер Блажев - кмет на с. Караманово.

Караманчани влизат с наслада в обновената черква, само че се надяват, че скоро ще се намерят средства и за изографисването ѝ. Местната общественост има концепция да предложения студенти от компетентност „ Църковни изкуства " на Великотърновския университет, с цел да съживят библейските подиуми по стените на храма.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР