150 арестувани във втория ден на протести17-годишният шофирал, не се

...
150 арестувани във втория ден на протести17-годишният шофирал, не се
Коментари Харесай

Франция гори заради убийството на Нахел

150 задържани във втория ден на митинги
17-годишният карал, не се подчинил на служители на реда и един от тях го гръмнал

Макрон и Мбапе зоват за прекъсване на безредиците

Франция още веднъж гори в пламъците на митинга след убийството от служител на реда на 17-годишния Нахел. Пожарът на негодуванието най-много измежду имигрантите - нещастното момче е със северноафрикански корени - лумна в нощта против сряда в сателитния на Париж град Нантер и в покрайнини на столицата.

“Сблъсъците с полицията, палежите на коли и сцените на принуждение се умножиха нощта против четвъртък в целия парижкия район, в крайните квартали на Лион, Тулуза и из Северна Франция ”, установи в. “Монд ”. Влиятелният ежедневник уточни още на първата си страница, че при конфликтите със силите на реда са били задържани 150 души и предизвести, че в Нантер се приготвя така наречен бяло шествие за взаимност с жертвата. Това по принцип е кротичък митинг, който съгласно ченгетата може бързо да премине в същинска улична война, в случай че провокатори провокират конфликти с служители на реда и жандармеристи.

Искрата от тлеещото от край време във Франция напрежение сред имигрантите от Африка и полицията прехвръкна във вторник сутринта на една от главните пътни артерии на Нантер. Часът е 8, 31 и патрул от двама служители на реда на мотоциклети стопира направилия преди този момент съгласно ченгетата няколко нарушавания на правилника жълт автомобил. Управлява го Нахел М., който към този момент е попадал в полезрението на силите на реда, оказвайки им опозиция при опит да бъде откаран на разпит за прояви на безчинство.

След прекъсването на автомобила единият от катаджиите желае документите на момчето, само че то не ги дава и отхвърля да се подчини на последващите заповеди на проверяващите. И съгласно рапорта им, Нахел М. пали автомобила и прави опит да тръгне, изблъсквайки служителите на реда и даже за малко да премине през единия от тях. Тогава той вади револвера си, с цел да се отбрани, и стреля от упор във лидера, убивайки го на място. Впоследствие обаче ситуацията на служителя на реда се утежнява от значимо доказателство против него и той е задържан. Според направения от една от двете спътнички на Нахел видеозапис с телефон, сега на стрелбата и преди него автомобилът не е привеждан в придвижване, т.е. съгласно юриста на жертвата катаджиите са излъгали в рапорта.

После прехвръкналата искра подпали пожара, който към този момент нито президентът Еманюел Макрон, нито футболен ас като Килиан Мбапе или кинозвезда като Омар Сю съумяват да загасят. В тв послание Макрон съобщи: “Да убиеш младеж е необяснимо, безпричинно Надявам се, че правораздаването ще работи бързо ”. “Отказът да се подчиниш не може да бъде трансфорат незабавно в смъртна присъда, за никого, в никакъв случай! ”, разгласи в Народното събрание водачът на опозиционната радикална левица Манон Обри. А звездата на френския народен тим и на “Пари Сен Жермен ” Килиан Мбапе туитна: “Моята Франция ме кара да се усещам зле. Ситуацията е неприемлива. Сега всичките ми мисли летят към фамилията и околните на Нахел, един ангел, който отлетя към небето прекомерно рано ”.

Както акцентираха в четвъртък парижките медии, в този момент страстите във Франция бушуват, преливат от коритото на общественото напрежение и доста политически сили възобновяват апелите си за промяна на полицията. Защото случилото се в Нантер не е изолиран епизод и не визира единствено предградията на огромните френски градове, наситени нормално с имигранти и техни наследници. През 2022 година в цялата страна са убити 13 души от чиновници на реда при инспекция на пътя - били са убити, защото отказали да изпълнят разпорежданията на униформените.

А Нахел живеел самичък с майка си, която няма други деца, нито брачен партньор и сутринта го изпратила на работа като разносвач на хранителни артикули по домовете със напълно естественото: “Пази се! ”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР