15 затворници, повечето закоравели убийци с доживотни присъди, спечелиха делото

...
15 затворници, повечето закоравели убийци с доживотни присъди, спечелиха делото
Коментари Харесай

Закоравели убийци поискаха секс без камери, но...

15 пандизчии, множеството закоравели убийци с доживотни присъди, завоюваха делото "секс без камери ". Става въпрос за настояването на Ангел Велков, Светломир Нешков, Станислав Методиев, Марио Пеев, Джок Полфрийман (австралиецът, който умъртви 20-годишния Андрей Монов), Мирослав Събев, Галина Манолова-Влаева, Юлиян Зашев, Назъм Азис, Йордан Петров, Здравко Петров, Антонин Влаев, Александър Джунджуров, Митко Харакчиев, Енчо Енчев, Валентина Петкова и Халил Хасан интимните им свиждания да се организират без камери и без наличието на надзиратели.

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) анулира заповедта на шефа на Главна дирекция "Изпълнение на наказванията " (ГДИН) за реда, по който се организират така наречен удължени свиждания, заяви "Лекс ".

Затворниците обаче нямат мотив за наслада, тъй като макар решението на магистратите камерите и надзирателите ще останат.

Причината е, че до момента в който съдът разглеждаше делото, беше изменен правилникът за използване на Закона за осъществяване на наказванията и задържането под стража, като в него към този момент е залегнало условието пространствата за интимни свиждания да бъдат оборудвани с видеонаблюдение и срещите да стават в наличието на надзиратели.

Според лишените от независимост тези условия нарушават съществени техни права и тези на фамилиите и околните им. Те настояват, че са нарушени член 3 и член 8 от Европейската спогодба за отбрана правата на индивида, защото са подложени на унизително отношение и не се зачита правото им на персонален и фамилен живот. Казват и че има нарушаване на интернационалните актове за отбрана на персоналните данни.

Административен съд София-град (АССГ) отхвърли жалбата на лишените от независимост против заповедта на шефа на ГДИН, тъй като тя е издадена поради установена липса на съответна регулация на интимните свиждания. Наред с това АССГ уточни, че удълженото рандеву е "с темперамент на премия и се дава точно за насърчаване на лишените от независимост и гарантиране на техните права на персонални контакти с околните и фамилията ".

Тричленен състав на Върховен административен съд обаче анулира решението на първата инстанция главно с два аргумента. От една страна съдът намира, че заповедта на шефа на ГДИН не е стимулирана, а от друга - декларира, че пандизчиите са имали право да вземат отношение по нея.

Магистратите в детайли се стопират на причините на пандизчиите, че с въпросната заповед се нарушава Общият правилник за отбрана на персоналните данни (GDPR), тъй като се снимат лицата на техните гости.

Позовавайки се на всеобщата процедура на Съда на Европейския съюз (СЕС) и на Европейски съд по правата на индивида (EСПЧ), висшите съдии акцентират, че предвиждането по принцип на видеонаблюдение и наличието на надзорник при удължените свиждания може да съставлява нарушаване както на член 8 от Европейска конвенция за правата на човека (право на ценене на персоналния и фамилния живот), по този начин и на член 7 и член 8 от Хартата на главните права в Европейския съюз (защита персоналния и фамилния живот и на персоналните данни). Нещо повече, в редица свои решения Съд на Европейския съюз споделя, че обликът на лицето, снимано с камера, съставлява персонална данни.

При все това, Върховен административен съд отбелязва: "От друга страна, поради събитието, че засегнатите лица от мярката са наказани за осъществени закононарушения и изтърпяват наложени санкции "лишаване от независимост ", административният орган дължи отчитане и на съображенията за запазване на публичния ред, които са свързани с опцията при налагане на мярката да бъдат преценени персоналното равнище на социална заплаха на засегнатите лица и вероятността публичният ред, както и здравето и живота на други лица да бъдат сложени под заплаха.

Очевидна е освен това нуждата при установяване на метода за удължено рандеву административният орган да регистрира посочените условия по настрана и в тяхната цялост и да предприеме ограничения, отговарящи по едно и също време на условията за съблюдаване на задачата на закона и на пропорция ".

Съдът прибавя обаче, че ГДИН би трябвало да съобрази и условията на GDPR, транспонирани с промените на Закона отбрана на персоналните данни.

Наред с това висшите съдии цитират рекомендация на Комитета на министрите на Съвета на Европа за етичните и организационни аспекти на опазването на здравето в пандиза, според която: "Трябва да се направи допустимо пандизчиите да се срещат със своите полови сътрудници без образно наблюдаване по време на свиждането ".

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР